Jaceňuk

Jaceňuk Zdroj: ČTK

Ukrajinská vláda přiznala, že situaci na východě země nezvládá, policisté tam masově dezertují

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk se dnes vydal do Oděsy, aby se tam pokusil zmírnit napětí po pátečním masakru, při kterém zahynulo 46 lidí a více než 200 jich bylo zraněno. Mezitím on i jeho ministři postupně přiznávají, že situaci na východě státu nezvládají a že se policisté v některých částech tohoto území masově dezertují.

Jaceňuk řekl, že události v Oděse ukázaly, že „bezpečnostní složky pracují neúčinně a porušují zákony“. Byl proto okamžitě v tomto jihoukrajinském městě vyměněno celé vedení policejního sboru. V Oděse policie v pátek nezabránila masovým násilnostem a výsledkem byl masakr, při kterém zemřelo téměř 50 lidí. Většinou proruských demonstrantů, kteří se zabarikádovali v budově odborového svazu, která pak byla podpálena. Podle některých zahraničních novinářů, se v podstatě jednalo o popravu. Policisté řádění znesvářených skupin pouze přihlíželi.

Ministr vnitra a obrany pak přiznali, že ve vzbouřeneckých regionech se policisté buď vzdávají separatistům, nebo rovnou přecházejí na jejich stranu i se zbraněmi. Jak připomněl předseda vlády Jaseňuk, bez funkční policie a podpory místního obyvatelstva, ale situaci nelze v klidu vyřešit. V Kyjevě se pak ozývají hlasy, že na východ země mají být poslány policejní jednotky, které jsou věrné vládě, jenže existuje obavy, že lidé by je zde brali jako okupanty.

Pozorovatelé mají také velké obavu ze zpráv, že ukrajinská armáda se vydala směrem k Doněcku. Zatím totiž bojovala pouze o menší města, jako byly Slavjansk (110 tisíc lidí) či Kramatorsk (160 tisíc obyvatel). Jenže Doněck má kolem 950 tisíc obyvatel a ti se hlásí půl na půl k ruské či ukrajinské národnosti, ale převládá zde jako jazyk ruština. Boje o podobně velké a takto rozdělení město by zřejmě skončily katastrofou pro civilisty.

Podobný stav nahrává ruským zájmům a zejména prezidentu Vladimiru Putinovi. Ten může vyčkávat a pak přijít s nějakým řešením. Že takové řešení nebude vyhovovat Ukrajině, je dopředu jasné.