Rada bezpečnosti

Rada bezpečnosti Zdroj: ČTK

Představitelé Ruska a Západu se v Radě bezpečnosti neshodli na řešení krize na Ukrajině

Rada bezpečnosti OSN v pátek bezvýsledně jednala o kritické situaci na Ukrajině. Sešla se na popud Ruska, které kritizuje operaci ukrajinských vládních sil proti proruským vzbouřencům ve Slavjansku na jihovýchodě země. Západní mocnosti ale odmítly záležitost projednávat a naopak obvinily Rusko, že násilné počiny proruských aktivistů podněcuje. Šlo již o několikátou mimořádnou schůzi rady ke krizi na Ukrajině.

Ruský velvyslanec Vitalij Čurkin vyzval k "okamžitému zastavení všeho násilí". Reakce Západu byla ale odmítavá.

"Rusko vyslalo bandy kriminálníků na Ukrajinu a náhle zjišťuje, že tato směsice se může vymknout jeho kontrole," komentoval situaci podle AP francouzský velvyslanec při OSN Gérard Araud. Britský velvyslanec Mark Lyall Grant prohlásil, že "umělé ruské rozhořčení nepřesvědčí nikoho", a velvyslankyně USA Samantha Powerová podotkla, že se Rusko "snaží urážet inteligenci světového společenství" tím, že volá po dalším naléhavém zasedání rady.

"Kyjevský režim za povzbuzování svých západních sponzorů přistoupil k masivnímu použití vojenské síly, čímž fakticky zničil poslední naději na životaschopnost ženevských dohod (o urovnání krize)," prohlásil Čurkin při jednání. Na jihovýchodě Ukrajiny "se už prolila krev", jsou zprávy o mrtvých a raněných.

"Jestli neprodleně neskončí zločinný hazard kyjevské kliky, nebude možné se vyhnout nejtěžším, tragickým následkům pro Ukrajinu. Již jsme před tím nejednou varovali," prohlásil diplomat podle agentury ITAR-TASS. Prohlásil rovněž, že viníci krveprolití ponesou plnou odpovědnost před ukrajinským lidem.

Zatímco Kyjev a Západ obviňují Rusko, že vysílá na Ukrajinu své agenty a špehy, aby rozněcovali nepokoje, Čurkin naopak prohlásil, že "během trestné operace ukrajinské armády a nezákonných ultranacionalistických uskupení zněla v éteru angličtina a mezi útočníky na Slavjansk byli zaznamenáni anglicky hovořící cizinci".

Velvyslanec vyzval Kyjev, jakož i Spojené státy a Evropskou unii jako signatáře dubnových ženevských dohod o Ukrajině, aby "se nedopouštěly zločinných chyb a střízlivě ocenili veškerou tíží možných následků svého počínání".

Boje u Slavjanska si podle dosavadních zpráv vyžádaly nejméně dva mrtvé vojáky při sestřelení dvou vrtulníků. Vzbouřenci připouštějí tři padlé a také hlásí dva mrtvé civilisty. Kyjev hovoří o "protiteroristické operaci" a obviňuje Rusko z podpory vzbouřenců. Moskva za "trestnou operaci" kyjevské vlády proti civilistům, kteří byli nuceni vzít ke své obraně zbraně do rukou.