Papež František a věřící

Papež František a věřící Zdroj: Profimedia

Papež utěšoval rozvedenou ženu a zpráva o tom podráždila Vatikán

Papež František vyvolal nový mediální rozruch soukromým telefonickým rozhovorem s rozvedenou a znovu provdanou ženou, kterou údajně utěšoval, že může jít ke svatému přijímání. Církev přitom svaté přijímání pro znovu sezdané oficiálně neumožňuje.

Papežovo utěšování bylo shledáno zřejmě natolik závažné, že se vyjádřil i mluvčí Vatikánu Federico Lombardi, který ve čtvrtek večer varoval před medializací a následnými spekulacemi o možném novém směřování církve.

Případ rozvířila argentinská média, která informovala o ženě, která se po nekompromisním chování svého kněze obrátila dopisem přímo na papeže s prosbou o radu. František jí rovnou zatelefonoval.

"Řekl, že je zbavena všech hříchů, že žehná celé její rodině, že má od nynějška volnost jít k přijímání, a požádal, abychom se za něho modlili," řekl argentinské rozhlasové stanici Cadena3 nový manžel ženy. Papež prý vyloženě ženě řekl, aby dotyčného kněze ignorovala a šla do jiného kostela. Údajně přitom pronesl poznámku, že "jsou někteří kněží papežštější než papež".

Toho se hned chytila média, která začala opět spekulovat o tom, zda se římskokatolická církev nechystá k vstřícným změnám vůči rozvedeným lidem. Rozvod manželství stvrzeného v kostele církev neumožňuje - hovoří pouze o odluce manželů. Svazek je také po velmi složité proceduře možné nechat zneplatnit, teprve tento úkon pak věřícím umožní uspořádat další církevní svatbu.

Nikoho nevylučujte

Agentura AP v této souvislosti připomíná, že papež je spoluautorem traktátu O ráji a Zemi, který vyšel ještě v době, kdy byl teprve kardinálem. V něm vyzval František "k milosrdnému přístupu k věci".

Podle něj je manželství, dokud není rozděleno smrtí, sice nadále velmi silnou hodnotou katolicismu, ale to neznamená, že by rozvedení a znovu oddaní věřící měli být kvůli tomu exkomunikováni. František vyslovil názor, že přestože žijí "na pokraji" svátosti manželství, měli by být nadále začleněni do života farnosti.

Mluvčí Vatikánu Lombardi ale přišel s varováním. "Vzhledem k tomu, že nejde o veřejnou aktivitu papeže, nelze od (Vatikánského) tiskového střediska očekávat informace nebo komentáře. To, co vybočilo z oblasti soukromých vztahů, rozšířilo se a následně bylo mediálně šířeno, není tedy nijak potvrzeno jako autentické a stává se zdrojem dezinterpretací a zmatku. Vyvozovat z těchto záležitostí důsledky pro učení církve je tedy nenáležité," stojí v prohlášení mluvčího Svatého stolce z něhož citoval vatikánský rozhlas.