Korea

Korea Zdroj: ČTK

U břehů Jižní Koreje se potápí trajekt. Tři sta lidí je nezvěstných

Více než 300 lidí se pohřešuje po dnešním potopení jihokorejského trajektu u břehů Korejského poloostrova. Podle čerstvých informací, jež poskytla jihokorejská pobřežní stráž, se podařilo zachránit 164 osob, avšak více než 300 lidí je nezvěstných. Nejméně dva lidé přišli o život a 14 osob utrpělo zranění.

Jihokorejské plavidlo se 477 lidmi na palubě vyslalo dnes časně ráno nedaleko jihozápadního pobřeží země tísňový signál pobřežní hlídce, protože se začalo naklánět. Nyní je pod vodou 95 procent plavidla, na němž bylo 325 středoškoláků, kteří byli na školní výletě na populární ostrov Čedžu vzdálený asi 100 kilometrů od Korejského poloostrova. 

Do záchranné akce se zapojilo 34 lodí a 18 vrtulníků. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje na místo povolala také potápěče. Voda má pouze 12 stupňů, v nichž se podle záchranářů organismus podchladí po 90 minutách.

Trajekt šel velmi rychle ke dnu. Cestující, kteří nebyli mezi prvními zachráněnými, byli podle zpravodajského serveru BBC News vyzváni, aby v záchranných vestách naskákali do moře a čekali na vysvobození ve vodě.

"Slyšeli jsme hroznou ránu a pak se loď zastavila. Naklání se, musíme se něčeho držet, abychom zůstali sedět," popsal televizi YTN neštěstí jeden z pasažérů ještě v době, kdy byl na palubě.

Důvody nehody, která se odehrála kolem 09:00 místního času (02:00 SELČ) nejsou zatím známé. Agentura Reuters napsala, že v oblasti padla v noci mlha, což vedlo ke zrušení řady spojů na ostrovy.