Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Ukrajina chce zcela uzavřít hranice s Ruskem

Ukrajina je připravena zcela uzavřít hranice s Ruskem v důsledku pokračujícího pronikání ruských agentů a dalších ruských provokací. Na tiskové konferenci v Kyjevě to dnes prohlásil náměstek ukrajinského ministra zahraničí Danylo Lubkivskyj. V případě přímé ruské intervence budou podle něj ukrajinské jednotky "náležitě reagovat".

Ukrajinský diplomat prohlásil, že Moskva ve skutečnosti nestojí o účast v mezinárodní konferenci o Ukrajině, která se má na ministerské úrovni konat ve čtvrtek v Ženevě. Rusko podle něj nemá žádný zájem ani na uspořádání prezidentských voleb na Ukrajině, které se mají konat koncem května. "Rusko nechce Ukrajinu federalizovat, ale paralyzovat," řekl Lubkivskyj.

"Rusko rozpoutalo proti Ukrajině válku ve všech sférách včetně té informační," upozornil. "Vydírání a lež - to je ta úroveň, na kterou teď poklesla ruská propaganda, ale i mezinárodní reputace Moskvy. Rusko nezajímá žádné referendum, žádná stabilizace, všemožně se naopak snaží tyto procesy zmařit," konstatoval Lubkivskyj.

Kdyby separatistické nepokoje propukly na území Ruska, "už by padaly bomby jako v Čečensku," uvedl diplomat s odkazem na dvě krvavé války, které Moskva vedla proti severokavkazským separatistům v 90. letech. Ukrajina podle Lubkivského dělá vše proto, aby zastavila terorismus a separatismus, snaží se ale vyhnout obětem na životech a krveprolití.

Rusko dnes dalo najevo, že zasáhne-li Kyjev v ruskojazyčných regionech silou, konference v Ženevě bude zmařena. Ministr zahraničí Sergej Lavrov na setkání s delegací ruských krajanů žijících v zahraničí řekl, že v takovém případě "bude naše spolupráce při řešení ukrajinské otázky podkopána".

Lavrov zároveň své hosty ujistil, že na ochranu ruskojazyčné menšiny na Ukrajině i v jiných zemích Moskva udělá vše, co bude v jejích možnostech.