Helena Válková

Helena Válková Zdroj: Profimedia.cz

Už? Nový občanský zákoník platí jen par měsíců, ministryně Válková ho chce měnit

Téměř dvacet let probíhala velmi složitá diskuse o novém občanském zákoníku, který nabyl účinnosti 1. ledna letošního roku. Pro občany přinesl podstatné změny. Ovšem ministryně spravedlnosti Helena Válková ho chce už od příštího roku výrazně novelizovat.

Odborná veřejnost dlouho upozorňovala, že podobná životně důležitá norma, která vždy platí po dlouhá desetiletí, bude pro občany těžko pochopitelná a že ne vše bylo dostatečně připraveno. Další rychlé úpravy mohou některé věci dál zkomplikovat.

Ministryně Válková a její úřad chtějí některé změny řešit už v proběhu tohoto roku a plánují jejich rychlé prosazení.

„Názory na rychlou novelu nové právní úpravy se dost různí. Mnozí kolegové říkají, že spěch bude na škodu a je potřeba mít více zkušeností s praktickými dopady současného občanského zákoníku,“ říká například Petra Gříbková ze společnosti Atlas Consulting, která se zabývá právními informačními systémy. Podle dostupných informací má například podstatně rozdílný pohled na občanský zákoník Robert Pelikán, který je ředitelem legislativního odboru Ministerstva financí a František Korbel, někdejší náměstek ministerstva spravedlnosti, jeden z tvůrců současné podoby zákoníku.

Co z podobné diskuse nakonec vznikne, není zatím vůbec jasné. O mnoha nových změnách totiž ještě ani nevíme, jak se projeví nakonec v praxi. Politici se přitom ve všech případech zaklínají tím, že vše dělají ku prospěchu občanů. Neustálé změny a novelizace důležitých zákonů ale mnohdy nic pozitivního nepřinesly. Jak dopadne „hra“ s novým občanským zákoníkem uvidíme brzy.