Computer

Computer Zdroj: Profimedia.cz

Změňte si hesla, pokud chodíte na stránky napadené chybou HeartBleed

Bezpečnostní softwarová chyba Heartbleed zasáhla podle odborníků v posledních dvou letech téměř pětinu všech webu. Proto pokud používáte stejná hesla na všechny stránky a jste uživatelem Facebooku nebo G-mailu, změňte je.

Heartbleed je podle počítačových expertů obrovský problém. Není to nafouknutá bublina. Podle bezpečnostního experta Bruce Schenieira je „má tato chyba na stupnici problematičnosti od 1 do 10, hodnocení 11”. Jedná se o chybu, při které třetí strana mohla zachytit čísla vašich kreditních karet a vaše hesla. Informace jako hesla byly dostupné třetím stranám po minulé dva roky. Útočníkům mohla Heartbleed odhalit veškerou šifrovanou komunikaci na serveru.

Většina stránek už updatovala své servery a chyba se dále nevyskytuje. I přes to ale doporučují změnit všechna svá hesla, v případě, že by se k nim třetí strany dostaly před tímto updatem. Pokud používáte stejná hesla na všechny stránky a jen jedna z nich byla napadena, doporučuje se změnit heslo na všech stránkách.

Podívejte se například na mashable.com, který mapuje, jaké všechny stránky tato chyba postihla. Pokud chcete zkontrolovat, jestli stránky, na které chodíte, jsou chráněny proti chybě Heartbleed, použijte tuto stránku http://filippo.io/Heartbleed/.