Ježíš

Ježíš Zdroj: Harvard

Měl Ježíš manželku? Objev starého papyru a kontroverze tisíciletí

Papyrusový fragment, který zmiňuje Ježíšovu manželku, je nejspíše pravý, vědci ho datují do doby mezi  šestým až devátým stoletím našeho letopočtu. Jeho obsah tak vyvolá čím dál větší vzrušení.

Když Karen L. Kingová, profesorka teologie z amerického Harvardu, v září 2012 informovala o existenci fragmentu, ihned se rozjela velká debata o jeho pravosti. Fragment, jenž je známý jako “Evangelium Ježíšovy manželky“, nejspíše pochází z Egypta. Je psaný v kopštině a najdeme v něm i tuto převratnou větu: “Ježíš jim řekl, moje žena...,“ což je fráze, která není napsána v žádném jiném starém textu o Ježíšovi. Fragment také mluví o Ježíšově matce a ženské učednici, již označuje jménem „Mary” (u nás známá jako Máří Magdaléna).

Svitek byl prozkoumán nejnovějšími metodami, aby se zjistilo jeho stáří. Dále se analyzoval styl psaného písma. A výsledek? Papyrus je podle všeho pravý, není moderním falzifikátem. Jeho objevení je ale zahaleno tajemstvím, což také vyvolává spory. Jeho skutečný autor není znám a osoba, která ho dala v prosinci 2011 Kingové, si přeje zůstat v anonymitě.

Od doby, co byl tento text objeven, vzbuzuje samozřejmě obrovskou kontroverzi. Například vatikánský deník L’Osservatore Romano jej označil za padělek, ale zásadní argumenty nepřinesl. Pouze napsal, že existují „podstatné důvody, že je fragment pouze neohrabaně udělaným padělkem”. Craig Evans, profesor z teologické univerzity v Acadii v Novém Skotsku, napsal na svém blogu, že papyrus je nejspíše „celkem starý”, ale “podivně napsaná písmena jsou nejspíše moderní“.

Svitek podle samotné Kingové ale ještě nemusí skutečně dosvědčovat, že Ježíš byl ženatý.  „Tento fragment evangelia nám dává podnět k přehodnocení našeho názoru na roli tvrzení o Ježíšově manželském stavu v raném křesťanství, které se hodně zabývalo otázkami manželství, celibátu a rodiny… Doufám, že se nyní můžeme přenést přes otázku, jestli je fragment pravý, nebo padělek, a můžeme přemýšlet nad těmito důležitými otázkami. Záleží vlastně na tom, jestli Ježíš byl, nebo nebyl ženatý? Proč lidé na toto téma pořad tak silně reagují?”ptala se Kingová v interview pro deník Boston Globe.

Odpověď na její otázku je poměrně jednoduchá. Ježíš je jednou z vůbec nejvýznamnějších postav lidské historie, a pokud se zásadní informace o něm mění, samozřejmě to vyvolává bouřlivé diskuse.