ZunZuneo

ZunZuneo Zdroj: Archív

Zpackaná Obamova kyberválka proti Kubě pošramotila pověst Ameriky

Američané se kdysi pokoušeli odstranit kubánský režim Fidela Castra mnoha způsoby. Nikdy se to nepodařilo. Ke „comandantemu“ nedorazily ani otrávené doutníky, ani ho nepoložily dlouholeté ekonomické sankce. Fidel je už několik let těžce nemocný a zemi řídí jeho bratr Raúl, ale pokusy rozložit Kubu pokračují. Stále neúspěšně.

Když před pár dny agentura AP jako první oznámila světu, že vládní Agentura Spojených států pro mezinárodní rozvoj (USAID) na Kubě tajně iniciovala vytvoření komunikační sítě, jež měla sloužit k podrývání autority komunistické vlády, vypadalo to zajímavě. Po objevení dalších informací to ale celé vypadá spíše jako další selhání vlády Baracka Obamy. Ten jako obvykle o všem hodně mluví (se světovými státníky nejraději telefonem a nechává se u toho pořád fotit), ale výsledky má v zahraniční politice spíše malé a sporné. Situace na Ukrajině budiž posledním příkladem.

O co však šlo v případě kyberválky proti Kubě?

Marná snaha

USAID vytvořila projekt sítě, jež se jmenovala ZunZuneo (těmito slovy označují Kubánci zpívání kolibříků) a připomínala Twitter. Fungovala zadarmo od roku 2010 po dobu necelých dvou let a používalo ji kolem 40 tisíc Kubánců. Byla založena pomocí tajné fiktivní společnosti zaregistrované v daňových rájích a peníze na provoz dostávala z bank na Kajmanských ostrovech. Firmy najaté pro projekt USAID pečlivě navrhly stránku, aby vypadala jako seriózní sociální síť. Použity byly i falešné bannery s reklamou, aby si lidé mysleli, že síť se skutečně snaží vydělat peníze.

Akce ale způsobila hned několik problémů a může mít neblahé následky. USAID celá léta tvrdila, že nepodniká žádné tajné operace. Je přece určena k zajišťování pomoci chudým a potřebným lidem ve světě. Její kubánská anabaze by proto mohla otřást její důvěryhodností. Je totiž nepochybné, že o protikubánské operaci musela vědět americká vláda.

Dalším problémem je fakt, že projekt nepřinesl téměř nic kromě dalšího možného vyhrocení americko-kubánských vztahů. Jeho cílem bylo obejít tvrdou kontrolu, kterou nad internetem i mobilním voláním uplatňuje havanská vláda (mobily jsou povoleny až od roku 2008). Cílem prý měla být možná organizace protivládních demonstrací a následné nastartování revoluce na Kubě. Příkladem měly posloužit protesty v roce 2009 v Íránu, jež skutečně vypukly po zprávách na sociálních sítích. Za příklad byly dávány i podobné situace v Egyptě či v Moldavsku. Ovšem v důsledku tehdejších demonstrací přišlo v Íránu mnoho lidí o život, nemluvě o Egyptě, kde takzvaná revoluce přivedla nejdříve k moci Muslimské bratrstvo a pak opět současnou vojenskou juntu. Mrtvých jsou v posledních letech v této arabské zemi kvůli konfliktům tisíce.

Přitom USAID nemůže podle zákona sponzorovat žádné tajné aktivity. Proto je i ZunZuneo z tohoto pohledu nelegální a nemyslí si to pouze kubánská vláda, ale i mnoho amerických právníků.

Navíc akce odstartovala získáním půl miliónu čísel na Kubánce od zaměstnance státní telefonní sítě Cubacel. Že to povede k dalším represím, je jisté. Jak se také ukázalo, mobily všech Kubánců mohl režim kontrolovat, takže jejich případné protistátní aktivity by i tak bylo v podstatě nemožné reálně uskutečnit.

A kde dál?

Projekt ZunZuneo podle informací amerických a britských médií nakonec skončil, protože nepřinesl žádné viditelné výsledky. Problematika ale netkví pouze v jeho netransparentnosti. Na akci byla najata soukromá společnost Mobile Accord. Citlivé otázky bezpečnosti, diplomacie a zahraniční politiky tak řešila soukromá firma působící mimo vládní orgány. Že je to pro Ameriku nebezpečná taktika, se ukázalo například v Iráku. Tam se žoldnéřská firma Blackwater (v roce 2009 se přejmenovala na Xe Services a o další dva roky na Academi, jméno změnila kvůli zabití 17 a zranění 20 iráckých civilistů na bagdádském náměstí Nisúr v roce 2007) stala nakonec jen prodlouženou rukou CIA. Výsledky, bohužel nijak dobré, známe.

Nepovedený antikubánský projekt ZunZuneo je tak jen dalším příkladem toho, jak se některé americké tajné projekty zcela vymykají kontrole a rozhodně prestiži vlády Spojených států nepomáhají.