marihuana

marihuana Zdroj: Profimedia.cz

Alkohol je daleko nebezpečnější než marihuana, myslí si vědci i prostí Američané

Alkohol je mnohem nebezpečnější než marihuana a jeho používání má také na zdraví lidí daleko vážnější důsledky. Podle rozsáhlého průzkumu, který byl zveřejněn ve středu organizací Pew Research Center, si to myslí většina Američanů. Potvrzují se tak i některé studie vědců.

Až 69 procent Američanů si myslí, že alkohol je nebezpečnější než marihuana, o té si to myslí jen 15 procent respondentů. Výsledky průzkumu zveřejnil think tank Pew Research Center ve středu. Pew je renomovaná organizace, sídlí ve Washingtonu a existuje od roku 2004.

V případě alkoholu prostí Američané i lékaři uvádějí, že jeho nadměrné pití vede k vážným onemocněním a v souvislosti s alkoholem zemře každý rok v USA kolem 88 tisíc lidí. Navíc v případě alkoholu jsou každoročně zaznamenány i miliony nutných návštěv lékaře.

Studie také ukazují, že konopí a dokonce i kofein jsou méně návykové než alkohol. Odborníci samozřejmě varují, že to neznamená, že marihuana nemůže být návyková a že některé lidi nepřivede k tvrdým drogám a zcela zničí jejich zdraví. Ale alkohol je považován za nebezpečnější drogu. I když legalizovanou.

Nedávná studie vědců z University of Texas v Dallasu pak rozebírala jiné možné účinky legalizace marihuany. A ukázalo se, že ve státech, kde je prodej povolený (například pro lékařské účely) se například nezvýšila kriminalita, jak varovali někteří aktivisté. Ve srovnání s alkoholem, opět čísla hovoří spíše pro konopí.

V posledních desetiletích se navíc radikálně změnil pohled Američanů na legalizaci marihuany, v současnosti většina společnosti podporuje legalizaci. Oficiální politika USA, na rozdíl od mnoha amerických států, ale stále uvádí, že konopí patří společně s heroinem, LSD a pervitinem k nebezpečným drogám, které mohou mít závažné psychické a fyzické důsledky. Že ještě horší situace panuje u alkoholu již léta, se vážněji neřeší.