Americký Senát tvrdí, že CIA podváděla vládu a používala brutální metody včetně mučení

Americký Senát tvrdí, že CIA podváděla vládu a používala brutální metody včetně mučení Zdroj: Profimedia.cz

Americký Senát tvrdí, že CIA podváděla vládu a používala brutální metody včetně mučení

Nová zpráva amerického senátního výboru pro tajné služby tvrdí, že zpravodajská služba CIA roky klamala veřejnost a vládu v souvislosti s brutálními výslechy, které prováděla. Informace přinesl list Washington Post.

Podle zprávy měla skrývat detaily krutých výslechových metod, nadhodnocovat postavení vězňů a připisovat důležité vyzrazené informace tvrdým výslechům. Ve skutečnosti se však tyto informace často zadržené osoby vyzradily dobrovolně. „CIA opakovaně popisovala svůj plán na výslech vězňů ministerstvu spravedlnosti a Kongresu jako věc, která pomáhá zjistit jedinečné informace vedoucí k odhalení teroristických akcí a zachránění tisíců životů, “ řekl americký kongresman, který má ke zprávě přístup. „Říkala ale CIA pravdu? Odpověď zní – ne,” dodává.

Zpráva má ohromných 6300 stránek a zahrnuje nové informace o rozrůstající se síti tajných věznic nebo také „černých věznic“. Dokument informuje o vnitřním rozporu v CIA, kdy někteří agenti byli natolik šokováni brutalitou výslechových technik v tajné věznici v Thajsku, že zpravodajskou službu opustili. V dokumentech je také popsáno, jak velitelství služby nařizovalo opakovaně a tvrdě vyslýchat I vězně, kteří již podle analytiků řekli vše, co věděli.

Dále zpráva hovoří o dosud utajovaných případech zneužívání. Například o opakovaném ponořování člověka podezřelého z terorismu do ledové vody ve věznici v Afghánistánu. Tato metoda, podobná waterboardingu, nebyla ale ministerstvem spravedlnosti nikdy povolena. Někteří členové teroristické skupiny Al-Kajda (například Abú Zubajdá) byli označeni za vedoucí představitele teroristů, ale ve skutečnosti byli jen řadovými členy. Zubajda podstoupil waterboarding 83 krát, přestože většinu informací poskytl dobrovolně při pobytu v pákistánské nemocnici.

Ve zprávě se hovoří o topení v slané vodě, mlácení obušky do hlavy a dalším násilí páchaném na vězních.

Mluvčí CIA odmítl zprávu komentovat s tím, že její poslední verzi neviděl. Agenti služby pod podmínkou anonymity říkají, že zpráva obsahuje i mnoho faktických chyb, z nichž poté může někdo vyvodit nesprávné závěry.