Medveděv

Medveděv Zdroj: Václav Teichmann

Ruský premiér se chová jako Hitler, přijel i s vládou na okupovaný Krym

Byla to obvyklá činnost německého diktátora Adolfa Hitlera – když jeho vojska obsadila nějaké území, vůdce se přijel „pokochat“ a vždy místním pokořeným obyvatelům oznámil, že v jeho říši se budou mít lépe. Takto navštívil Prahu či Paříž. V pondělí v podobném stylu zavítal ruský premiér Dmitrij Medvěděv s polovinou svých ministrů na Krym.

Medvěděv, zástupce země, která sice vyváží hodně ropy a zemního plynu, ale kromě zbraní není schopna v podstatě nic moderního vyrobit, slíbil obyvatelům Krymského poloostrova úplně všechno. Už od června se mají zvýšit platy státních zaměstnanců na Krymu na ruský celostátní průměr (to si tedy moc nepomohou). Přidáno bude důchodcům, na peníze se mohou těšit i policisté a vojáci. Moskva také zřídí na poloostrově univerzitu „celostátního významu“. A samozřejmě zlepší dodávky elektřiny (Krym pociťuje výpadky z Ukrajiny), zásobování potravinami (před obchody se v posledních dnech tvoří fronty). Bude zcela zásadně vylepšeno i dopravní spojení se staronovou ruskou „vlastí“.

Prostě Krym čeká ráj na zemi. Kdo trochu Rusko zná a někdy tam byl, tuší, co bude následovat. Peníze sice dokážou proměnit poušť v kvetoucí zahradu, ale k tomu je potřeba dokonalý systém, vize a schopnosti něco zorganizovat. A to Rusko většinou nedokáže. Ale pokud tomu někdo na Krymu věří…