Zaorálek

Zaorálek Zdroj: ČTK

Volynští Češi si stěžují na Zaorálka, ministr mohl být ovlivněn ruskou propagandou

Čeští krajané na Ukrajině si poměrně tvrdě stěžují na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Podle nich jejich žádost o vystěhování do Česka nepochopil z důvodů zkreslené ruské propagandy, nedostatku času věnovanému problému nebo udělal unáhlený úsudek.

Agentura ČTK cituje z nového dopisu, který Volynští Češi žijící na Ukrajině poslali prezidentu Zemanovi, premiéru Sobotkovi a dalším politikům. Opět žádají o pomoc. Nebojí se útoků místních obyvatel, ale války, která by mohla na Ukrajině vypuknout. Zaorálek poslancům přitom oznámil, že krajané chtějí emigrovat pouze z ekonomických důvodů a že nejsou vystaveny žádné bezpečnostní hrozbě. Jenže druhá strana to vidí úplně jinak.

„S velkým zklamáním jsme sledovali projev pana ministra (ve Sněmovně), který bohužel odráží neúplné pochopení naší současné situace," stojí v novém dopisu psaném jménem „všech významných krajanských spolků na Ukrajině“. Zaorálkovo nepochopení podle nich možná odráží vnímání zkreslené propagandou proruských medií, nedostatkem času nebo unáhlenými úsudky. Strach českých krajanů prý pramení především z obavy, že začne válka s Ruskem, které nedávno připojilo Krym, a muži budou odvedeni, aby bojovali. Krajané také vyjadřují obavy z nárůstu kriminality a extremismu na ukrajinské i ruské straně, které zbytkům fungujících ukrajinských složek nedovolí dostatečně ochránit jejich životy a zdraví v případě náhlého vyhrocení situace.

Signatáři dopisu přitom přiznávají, že k odchodu z Ukrajiny mají i sociální a ekonomické důvody, protože jejich majetky „ztratily veškerou hodnotu“, a není je tak možné prodat a odjet. Žádají proto české úřady, aby jim pomohly překonat těžké období a zajistit rodinám minimální životní standard a vlastní důstojnost.

„Prosím pomozte nám uniknout situaci, ve které se můžeme dostat (dle nejhorších očekávaných scenárií) do postavení válečných běženců, kteří v provizorních stanech mohou očekávat na vaši milost přicházející na poslední chvíli nebo příliš pozdě…," je napsáno v nové žádosti. Podle ní Ukrajina od dob Adolfa Hitlera nikdy nemusela čelit invazi cizí armády na svém území a nepřátelskému převzetí její části.

Na Ukrajině žije asi 20 000 Čechů. Na dnešní ukrajinské území se stěhovali od druhé poloviny 19. století. Část krajanů se vrátila do vlasti po druhé světové válce, několik tisíc pak po revoluci v roce 1989. Ruská propaganda přitom skutečně zneužívá i strach národnostních menšin, které na Ukrajině žijí. Míří tím ale proti nové vládě v Kyjevě. „Menšiny jsou znepokojeny nestabilní politickou situací v zemi a vážně se obávají o své životy,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.