Vláda

Vláda Zdroj: Tomáš Krist / Mafra / Profimedia.cz

Koalice zabránila sněmovní debatě o výroku ministryně Válkové k protektorátu

Ministryně spravedlnosti Helena Válková se včera před poslanci za svůj "zřejmě nešikovný výrok", že Čechům se za nacistické okupace "zas tolik nedělo", opětovně omlouvala. Předseda ODS Petr Fiala nicméně ministryni vyzval, aby zvážila své setrvání ve funkci.

Ministryně v rozhovoru pro server Echo24 k poválečném odsunu německého obyvatelstva z Československa uvedla: "Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo." Válková k tomu poslancům řekla, že její vyjádření bylo "zlovolně" interpretováno. Svým výrokem měla na mysli to, že Česko na rozdíl od jiných zemí nebylo válečným územím a omluvila se všem, koho by se její slova mohla dotknout. Zástupce ODS a TOP 09 ale její výklad rozhořčil. "Všechno, co jste tu vykládala, jsou opravdu ahistorické nesmysly," obořil se na ministryni Fiala, který ji následně vybídl k rezignaci. Pravice také neúspěšně vyzývala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby se k výrokům Válkové vyjádřil.

Válková podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska relativizovala výklad dějin. "Teritorium bylo okupováno, ale ono se to zas tak moc nedělo, se domnívá ministryně spravedlnosti," poznamenal Kalousek. Připomenul, že nacistická okupace českých zemí připravila o život 300 000 obyvatel. "300 000 obětí je málo, tak kolik je dost?" dotázal se Kalousek.

Ministryně se zastali její vládní kolegové Daniel Herman a Věra Jourová. Válková podle Hermana "ani v nejmenším" nechtěla relativizovat to, co se za druhé světové války dělo. Opozice by její vyjádření podle ministra neměla zneužívat k laciným populistickým postojům. Jourová přístup pravice označila za hysterii v rámci politického boje, Válková sama pak za útok opozice a snahu odvést pozornost od skutečných problémů.

Premiér už v pondělí k výrokům uvedl, že vláda ani nikdo z ministrů nezpochybňuje události během protektorátu a nacistické okupace, ani poválečné dění, včetně takzvaných Benešových dekretů. "Myslím si, že není důvod, aby se diskuse rozviřovala takovýmto způsobem," řekl.