Helena Válková

Helena Válková Zdroj: Profimedia.cz

BOHUMIL DOLEŽAL: Ministryně Válková si naběhla na vidle

Ministryně spravedlnosti poskytla v sobotu velký rozhovor Danielu Kaiserovi pro server Echo24. A zbrusu novému serveru se nechtě postarala o startovní reklamu, jaká by se snad ani nedala zaplatit.

Ministryně spravedlnosti má malér. V sobotu poskytla velký rozhovor Danielu Kaiserovi pro server Echo24. Rozhovor se týká všeho možného, na závěr a jaksi na okraj padla taky otázka: „Co soudíte o odsunu německého obyvatelstva?“ Paní ministryně odpověděla: „To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dálo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo.“ Tím rozpoutala dosti veliký skandál, k výroku se už vyjádřil kdekdo od opozičních politiků po Bojovníky za svobodu. A zbrusu novému serveru se postarala o startovní reklamu, jaká by se snad ani nedala zaplatit.

Nechápu, co paní ministryni vedlo k tomu, říkat takové věci zrovna Danielu Kaiserovi. Navíc je to tvrzení nesmyslné. To, co prováděla německá okupační správa v protektorátu Čechy a Morava, překonalo všechno, co se ve vztazích mezi Němci a Čechy v nové době událo. Taky to překonává hrůzy stalinismu (jistě, v době stalinismu nebyla válka, ale to není dostatečné vysvětlení). Samozřejmě se nedá říci, že by z toho, co se dělo za protektorátu, plynulo ospravedlnění masových deportací sudetských Němců po válce a zvěrstev, které se při tom děly. Zároveň není možné např. na základě nějakého historického srovnání to, co se dělo za protektorátu, bagatelizovat. Obojí patří na jednu společnou hromadu svinstev.

Paní ministryně udělala hroznou hloupost. To, co se potom rozpoutalo, je nechutné a odpudivé. Místopředseda TOP09 Kalousek prohlásil pateticky: „Výrok že se Čechům za protektorátu zas tolik nedělo, je neuvěřitelná a necitlivá urážka obětí heydrichiády, holocaustu nebo obětí našich vojáků v zahraničních armádách. Neuvěřitelná urážka, které se dopustilo hnutí ANO…“ (výroku se přitom dopustila ministryně Válková, a ta není, nijak z rozhovoru plyne, zatím ani členkou hnutí). A s Kalouskem si notuje mj. komunistická poslankyně Konečná, podle níž postoj paní Válkové dokonce „může povzbudit sudetské Němce při snaze získat majetek zabavený na základě Benešových dekretů“.

Paní ministryně reprezentuje ve vládě Babišovo hnutí ANO. Ve svém rezortu prosazuje politiku, která účelově využívá protikorupční hysterii (jež byla rozpoutána rovněž účelově). To je zásadní a aktuální problém dneška a mělo by být úlohou opozice tuto politiku a tuto hysterii demaskovat a věcně kritizovat. Místo toho opozice, jmenovitě pan Kalousek a pan Kupka z ODS k této nové hysterii přidávají ještě navíc hysterii starou a mnohokrát účelově zneužitou. Tento způsob politického boje je zavrženíhodný, protože znamená laciné a podbízivé vyhánění čerta ďáblem.

Více textů autora najdete v jeho politickém zápisníku Události na adrese bohumildolezal.cz.