Tunel Izrael

Tunel Izrael Zdroj: ČTK

Palestinci vyhloubili rekordní tunel, Izraelci na to přišli

Izraelští vojáci našli pod hranicí s pásmem Gazy zatím největší tunel, který chtěli radikálové z pásma využít k útoku v Izraeli. Armáda koncem minulého týdne oznámila, že jde o čtvrtou podzemní chodbu, již vojáci objevili pod hranicí.

Poslední chodba je ze všech největší a několik set jejích metrů je zahloubeno pod izraelským územím. V průměru leží v hloubce osm devět metrů, ale na některých místech i dvacet. Určité úseky jsou vyztuženy betonem. V blízkosti se našly generátory a bezpečnostní zařízení. Vojáci se domnívají, že se na stavbě pracovalo několik měsíců a že se tunel budoval ještě do nedávné doby. "Je to velmi kvalitní tunel, který měl sloužit k velké operaci - únosu nebo něčemu podobnému," řekl deníku Haarec nejmenovaný armádní představitel. Vojsko tunel objevilo tento týden.

Palestinci jinou podzemní chodbu použili při únosu vojáka Gilada Šalita v roce 2006 a v pásmu Gazy ho pak drželi do roku 2011. Propustili ho výměnou za tisíc palestinských vězňů.

Chodba je čtvrtá v pořadí, kterou Izraelci pod hranicí našli za minulý rok a půl. Armáda k pátrání po tunelech vyčlenila speciální oddíly.

Zástupce vojenského křídla palestinského Hamasu na tiskové konferenci řekl, že tunel není nový a že byl zavalen při dešti. "Okupace (Izrael) na tunely reaguje hystericky a zmateně, ale my jsme připraveni na cokoli a udělíme nepříteli tvrdou lekci," řekl mluvčí brigád Kásam. Armáda však trvá na tom, že objev tunelu je pro radikály velká rána. Hamas neuznává Izrael a boj proti němu je jeho programem. Tato organizace zvítězila roku 2006 v palestinských volbách a nyní ovládá pásmo Gazy.