Tymošenková

Tymošenková Zdroj: ČTK

Tymošenková v odposlechu o Rusech: Zastřelme toho zlosyna

Nemalý ohlas v ruských médiích měl dnes odposlech telefonického rozhovoru bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové, v němž vůdkyně ukrajinské strany Vlast hovoří o své touze vzít zbraň do ruky a střílet, dokud se Rusko nezmění ve "spálenou zemi".

Rozhovor Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Nestorem Šufryčem se údajně uskutečnil minulé úterý. Ve dvouminutovém úryvku expremiérka prohlašuje, že je "sama odhodlána vzít do ruky zbraň a střelit toho vyvrhele do hlavy". Kdo se má stát její obětí, Tymošenková nerozvádí. Ruská politika na Krymu podle Tymošenkové překročila únosné hranice. "Je třeba se zbraní v ruce bít do těch zatracených Rusáků včetně jejich vůdce," uvedla ukrajinská politička.

Tymošenkové je podle telefonického záznamu líto, že ji krymská krize zastihla na léčení v Berlíně. Je přesvědčena, že by dokázala zábor odvrátit. "Využiju teď všechny své styky. Jakmile toho budu schopna, zapojím celý svět, aby z Ruska nezbyla než spálená země," řekla do telefonu.

Na otázku Šufryče, jaký osud teď čeká osm milionů Rusů žijících v ukrajinském vnitrozemí, odpověděla emotivní Tymošenková rezolutně: "Ať je sakra postřílejí atomovými zbraněmi!"

Expremiérka dnes na svém twitterovém účtu připustila, že rozhovor se Šufryčem se uskutečnil, byl ale údajně částečně pozměněn. Omluvila se Rusům za urážlivá slova, větu o "střílení atomovými zbraněmi" ale popřela. Montáž je prý dílem ruské rozvědky FSB.

Tymošenková strávila několik minulých týdnů na neurologické klinice v německém hlavním městě, kde si léčila vyhřezlou ploténku. Už krátce po svém únorovém propuštění z charkovského vězení dala na vědomí, že hodlá kandidovat v prezidentských volbách plánovaných na konec května.