volby

volby Zdroj: Profimedia, Isifa

První kolo prezidentských voleb na Slovensku vyhrál Fico. Kiska skončil druhý

V sobotních prezidentských volbách na Slovensku podle očekávání vyhrál Robert Fico s 28 procenty hlasů, za ním skončil jeho hlavní vyzývatel, podnikatel Andrej Kiska (24 procent) a nezávislý poslanec Radoslav Procházka (21,1 procent). Pořadí - podle analytiků až překvapivě těsné.

Předseda vlády ještě před ohlášením prvních výsledků přirovnal hlasování k "referendu o Ficovi" a o vládnoucí straně Směr, zatímco komentátoři hovořili o premiérově kandidatuře jako o velice riskantním kroku.

"Je šokující, s jak malým náskokem premiér vede (...) To pro něj nevěstí nic dobrého," řekl televizi Markíza komentátor Marián Leško. Ficovi voliči podle něj nebyli dostatečně motivovaní: s premiérem jsou spokojeni, a tak nenašli dodatečný důvod, aby mu pomohli přenést se do Prezidentského paláce.

Oproti průzkumům z řad hlavních uchazečů o postup do druhého kola prezidentských voleb vypadl někdejší ministr a populární herec Milan Kňažko, který s přízní 12,6 procenta voličů skončil na čtvrté příčce.

Hluboko v poli poražených skončil například i bývalý slovenský premiér z polistopadových dob Ján Čarnogurský s podporou jen 0,6 procenta voličů.

K urnám přišly jen něco více než dvě pětiny z oprávněných voličů. Tedy, žádný z uchazečů ani nemohl splnit podmínku pro vítězství v prvém kole v podobě získání více než poloviny hlasů od všech oprávněných voličů.

Druhé kolo voleb hlavy státu se uskuteční za dva týdny.