Demonstrace Moskva

Demonstrace Moskva Zdroj: Facebook

V Moskvě se dnes demonstruje na podporu Ukrajiny. Desetitisíce lidí jsou v ulicích

Internet v těchto chvílích zaplavují amatérské fotografie protestujících Rusů, kteří na demonstraci vyjadřují svůj nesouhlas s postupem prezidenta Putina vůči Ukrajině.

V centru Moskvy a v dalších ruských městech dnes protestují stoupenci opozice proti okupaci Krymu a politice Kremlu vůči Ukrajině. Ve stejné době se na Rudém náměstí konal provládní Pochod bratrství. Informovala o tom agentura Interfax a server Gazeta.ru.

„Za vaši a naši svobodu“ hlásal jeden z nápisů na široké pásce, kterou drželi účastníci Pochodu míru. Těch podle agentury AFP přišlo na Puškinovo náměstí na 50.000. Ruská policie informovala, že na začátku této akce bylo na místě kolem 3000 lidí. Vedle ruských a ukrajinských vlajek třímali účastníci demonstrace také cedule s výzvami "Nedotýkejte se Ukrajiny", "Ne válce" anebo i "Odpusť nám, Ukrajino". Stuha rozvinutá přes ulici bojovala "Za Rusko a Ukrajinu bez Putina". „Podle mě Krym je Ukrajina, i když většina lidí jsou tam Rusové. Měli by si svoje problémy vyřešit se svým státem, Rusko s tím nemá nic společného,“ řekla AFP jednasedmdesátiletá učitelka v důchodu Alla. „Je to válka, okupace. Ze strany civilizovaného státu je něco takového nepřijatelné,“ dodala.

Podle serveru Gazeta.ru se podobné akce konaly i v dalších ruských městech, včetně Petrohradu, Jekatěrinburgu či Samary. Tam na rozdíl od Moskvy nebyla opoziční shromáždění povolena. Ve stejné době dávalo podle policejního odhadu na Rudém náměstí najevo svou podporu prezidentovi Vladimiru Putinovi kolem 15.000 lidí. Řada z nich na sobě měla červené bundy s nákresem mapy bývalého Sovětského svazu a nápisem SSSR 2.0 na zádech jako výzvy k vytvoření nového svazu.