Palestinci

Palestinci Zdroj: valasskemezirici.cz

Izraelský diplomat: Když vidíme, co si Arabové dělají navzájem, co by udělali s námi?

My a Palestinci se mezi sebou zabíjíme desetkrát méně, než Arabové mezi sebou. I tento hlas z Izraele zazněl na konci února Valašském Meziříčí, kde byl po desáté zahájen cyklus společenských akcí valašsko-židovského přátelství Chaverut.

Co mají židé společného s Valašskem? Historicky se Valašsko pyšní tím, že zde byl zvolen do vrcholné politické funkce v Říšské radě Tomáš G. Masaryk. Právě příklad zvolení Masaryka na Valašsku, a jeho odpor vůči antisemitismu, připomněl na zahajovací akci Karel Schwarzenberg. Schwarzenberg vyzdvihl zejména Masarykův odpor k antisemitismu a předsudkům vůči menšinám v Čechách a na Moravě. Zdůraznil také, že Česká republika je věrným přítelem státu Izrael a všech židů. Řekl ale, že být přítel neznamená ve všem souhlasit. Schwarzenbergovi se konkrétně nelíbí osídlování území získaných Izraelem v arabsko-izraelské válce roku 1967.

Zahájení se zúčastnil také zástupce izraelského velvyslance v České republice Shahar Shelef, který ve své úvodní řeči zmínil aktuální stav na Blízkém východě a na adresu chování Arabů poznamenal: „Násilí, které se odehrává v Sýrii, je nepředstavitelné. Vezmeme-li si počet zabitých v Sýrii od vypuknutí té války zhruba před čtyřmi lety, hovoří se o 140 000 lidech. Když to porovnáte s počtem zabitých Izraelců a Palestinců od roku 1948 - za 65 let konfliktu je to asi 15 tisíc lidí. Tedy přibližně deset procent. Když se izraelští vůdci dívají na to, jak naší arabští sousedé nakládají se sebou navzájem, tak není těžké si představit, jak by to vypadalo, co by udělali nám, kdyby měli tu možnost.“ Zahájení desátého ročníku akce, které proběhlo v zámku Žerotínů, se zúčastnili i lokální politici a zástupci různých církví.

Právě v době, kdy sílí tlak na Izrael ohledně mírových jednání s Palestinci je dobré si připomenout, s jak složitými sousedy musí Izraelci žít a pochopit jejich obavy o vlastní přežití. Češi prožívali často podobné věci.