Armáda

Armáda Zdroj: Profimedia

Americká armáda hodlá šetřit, má mít nejméně vojáků od světové války

Americký ministr obrany Chuck Hagel v pondělí navrhl zredukovat americkou armádu na nejnižší úroveň od počátku druhé světové války, uzavřít některé vojenské základny a zbavit se některých oblíbených zbraní. Svůj plán představil pouze týden předtím, než by měl prezident Barack Obama předložit Kongresu svůj návrh rozpočtu na rok 2015.

Podle Hagela by měl počet aktivních vojáků klesnout ze současných 522 tisíc až ke 440 tisícům. Pentagon totiž, stejně jako další americké federální úřady, čelí v poslední době tlaku na omezení výdajů. Ve fiskálním roce 2015 bude jeho rozpočet činit 496 miliard dolarů (téměř deset bilionů korun), což je nižší částka, než se kterou ministerstvo původně počítalo. Navrhovaný rozpočtový plán však musí ještě schválit Kongres, kde mohou některé plány na úspory narazit.

Spojené státy se na konci roku chystají stáhnout značnou část svých mužů z Afghánistánu. Podle Hagela nebude poté Pentagon potřebovat takové množství pozemních jednotek a chce se soustředit na snížení jejich počtu. Armádní vedení prý část tímto ušetřených prostředků hodlá investovat do nákupu a vývoje moderních leteckých technologií. Oblíbené bitevní letouny A-10 tak budou muset ustoupit investicím do stíhaček F-35. Z amerického leteckého arzenálu budou vyřazeny rovněž starší průzkumné stroje U-2, které nahradí modernizované bezpilotní stroje Global Hawk.

Omezení zasáhnou i do námořní výzbroje, armáda nakoupí v rámci programu pobřežního loďstva (LCS) 32 bojových lodí namísto původně plánovaných 52.

Úspory se dotknou i příjmů samotných vojáků, kteří se prý budou muset smířit s poklesem odměn. Hagel rovněž chystá do roku 2017 zrušení některých domácích vojenských základen, jenže podobné plány již v minulosti neprošly kvůli odporu kongresmanů. Ministerstvo chce během období následujících deseti let ušetřit podle dříve zveřejněných plánů v případě příznivého vývoje rozpočtů přes 50 miliard dolarů, kritická varianta však připouští až úspory přibližující se k bilionu dolarů.