Koalice

Koalice Zdroj: Tomáš Krist / Mafra / Profimedia.cz

Hnutí ANO začali ovládat lidé napojení na kmotry, tvrdí Sobotka

Hnutí ANO v Praze začali podle šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS a TOP 09 napojení na kmotry. 

Premiér, podle něhož se ANO v budoucnosti rozpadne, to dnes ČTK napsal v souvislosti se změnami ve vedení ANO v Praze. Předsedkyní pražského ANO se v pátek stala místostarostka desáté městské části Radmila Kleslová, která byla donedávna členkou sociální demokracie.

"Pokud vím, paní Kleslová s panem Babišem v minulosti dlouhodobě odborně spolupracovala, a tak není překvapení, že ji požádal o pomoc v situaci, kdy mu pražské ANO začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS či TOP 09, spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta," uvedl na adresu svého koaličního partnera Sobotka.

Kleslová podle Jaromíra Hasoně z tiskového oddělení hnutí ANO své členství v sociální demokracii ukončila 14. února a do ANO vstoupila o den později. "V ČSSD ale podobné přestupy moc rádi nevidíme, takže až ANO splní svou historickou úlohu a v budoucnosti se rozpadne, bude to mít paní Kleslová s návratem do ČSSD těžké," napsal také Sobotka, podle něhož dvojí členství není u sociální demokracie možné.

Kleslová byla podle médií do listopadu 1989 příslušnicí komunistické rozvědky. Jako referentce zvláštní činné zálohy jí bylo uděleno krycí jméno Lia a měla mít za úkol nábor nových kádrů a jejich výchovu pro špionáž. Kleslová se ale hájí podobně jako šéf ANO Andrej Babiš tím, že byla v evidenci rozvědky vedena nevědomě. 

Po roce 1990 Kleslová mimo jiné zasedala v dozorčích radách významných podniků Vítkovice Steel, Unipetrol Trade nebo Benzina. Byla i viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory.