Janukovyč

Janukovyč Zdroj: ČTK

Janukovyč ustoupil tlaku opozice a vyhlásí volby. Urovnání krize to ještě není

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes potvrdil dohodu s opozicí s tím, že vypíše předčasné prezidentské volby a bude souhlasit s návratem ke znění ústavy z roku 2004, tedy s omezením prezidentských pravomocí. Oznámil rovněž, že hodlá vytvořit koaliční vládu. Zda to zabrání dalšímu násilí jasné ale není.

„Prohlašuji, že uspořádám mimořádné prezidentské volby a zasadím se o návrat k ústavě z roku 2004 s přerozdělením pravomocí směrem k parlamentní republice,“ uvedl prezident v prohlášení. „Zahájím rovněž proceduru formování vlády národního porozumění,“ uvedl. Janukovyč tak vyšel vstříc základním požadavkům opozice, i když podle prvních informací časový harmonogram jednotlivých kroků jeho prohlášení neobsahuje. Podle dřívějších informací by proces ústavní reformy měl skončit v září a prezidentské volby by se měly konat v prosinci. Původní termín hlasování o hlavě státu byl březen 2015.

V centru Kyjeva se sešlo vedení opoziční demonstrace, které má znění dohody teprve posoudit. Část opozice totiž požaduje okamžité odstoupení Janukovyče, jinak odmítají smlouvu podepsat.

Polský ministr Radoslaw Sikorski, který se jednání s Janukovyčem bezprostředně účastnil a glosuje ho na sociální síti Twitter, dnes označil sjednávání dohody za "citlivý okamžik". Všechny strany si podle něj musejí uvědomit, že "kompromis znamená zisk menší než stoprocentní".