Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Příměří v Kyjevě skončilo. Při obnovených násilnostech zemřelo dalších 61 lidí

V centru Kyjeva znovu zuří pouliční válka, kterou jen během dnešního dopoledne zaplatilo životem nejméně 61 lidí, z toho 12 policistů. V centru města se shromáždilo až 30.000 lidí odhodlaných postavit se policii. Z přilehlé vládní čtvrti policisté spěšně evakuuje vládní úředníky, vyklizen byl i parlament.

Demonstrantům, mezi nimiž jsou i bojovníci radikální pravice, se dnes podařilo znovu ovládnout bezmála celé kyjevské centrum, které v minulých dnech částečně obsadili těžkooděnci. Výsledkem prudké ranní opoziční ofenzivy je obsazení ústí ulice Hruševského, kde aktivisté budují nové barikády. Podle kyjevských novinářů se jednotky pořádkových sil "masově" vzdávají demonstrantům.

Policie ustoupila ke stadionu kyjevského Dynama, kde instaluje železobetonové zábrany. Demonstranti pronikli na Chresčatyk a přilehlé Evropské náměstí. Opozici se podařilo vybudovat několik linií barikád, mezi nimiž záchranná služba odváží k ošetření raněné.

Policie podle agentury Unian na většině míst ustupuje, odstranila blokádu přilehlých ulic. V centru hoří hromady zapálených pneumatik, demonstranti zpevnili zátarasy kovovými konstrukcemi, ukořistěnými policejními štíty a troskami podpálených vozidel. Dobrovolníci plní lahve benzínem a vytrhávají zbytky dlažby, kterou pak předvoj na barikádách vrhá na hlavy policistů.

V centru města vládne panika, šíří se pověsti o nasazení ostré munice na obou stranách. Střelba se ozývala i z budovy kyjevské konzervatoře, kterou v minulých dnech obsadila opozice.

 

Ministerstvo vnitra vydalo prohlášení, které z odpovědnosti za zmařené příměří obvinilo pravicové radikály. Jejich maskovaní bojovníci prý na policii zaútočili palbou ostrými náboji a používají dokonce otravné látky. Desítky policistů utrpěly zranění.

Radikální organizace Pravý sektor dnes ráno označila příměří za "falešné" a odmítla se jím řídit. Právě její bojovníci podle policie vyvolali dnešní srážky, při nichž se opozice pokusila získat zpět sektory kyjevského centra obsazené těžkooděnci.