Papež František

Papež František Zdroj: Profimedia.cz

Papežovi odebrali otisky prstů a vystavili nový argentinský pas

Papež František, ačkoli je jako hlava katolické církve automaticky občanem Vatikánu, si obnovil své argentinské doklady. Součástí procesu bylo i sejmutí otisků prstů.

Podle argentinské ambasády trval František na tom, že za pas i občanský průkaz osobně zaplatí. Výměna vyjde v přepočtu na 1100 korun.

"Chtěl to pro své cestování," řekl argentinský velvyslanec ve Vatikánu Juan Pablo Cafiero. Argentinské ministerstvo vnitra k tomu dodalo, že papež prošel stejným zrychleným řízením, které mohou využít všichni argentinští občané.

Vydání dokladů pro papeže, jehož občanské jméno je Jorge Mario Bergoglio, bylo ale podle AP přece jen rychlejší, neboť ho v této záležitosti Cafiero se svým zástupcem navštívili přímo ve vatikánských zahradách. Osobně pak pořídili Františkovu fotografii i otisky prstů a pomocí počítače zaznamenali i jeho podpis. Dnes již byly dokumenty připraveny k doručení.

Argentinské ministerstvo vnitra zveřejnilo fotografii papežova pasu a občanského průkazu, snímek je však upraven tak, aby nebyla čitelná identifikační čísla s podpisem. Agentura AP v komentáři ke snímku uvedla, že na dokladové fotografii jindy usměvavý František vypadá vážně až rozčileně.