biatlon

biatlon Zdroj: reprofoto ČT4

ČTYŘKA ROKU: Vítková, Soukalová, Soukup a Moravec

Pět medailí z biatlonu na jediných olympijských hrách je něco, co nemá v historii zimních her pro Česko (i bývalé Československo) obdoby. Přesně to se podařilo našim reprezentantům. Ve středu odpoledne získala čtveřice Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec stříbrnou medaili v závodě smíšených štafet.

Vypadlo to v závodě štafet poměrně jednoduše, protože česká sestava se pohybovala celou dobu v popředí, většinou na prvním a druhém místě. Na vítězné Nory jsme zjevně neměli, ale ti jeli mimo všechny kategorie. Naši ovšem podali velmi soustředěný a vyrovnaný výkon, čišela z nich sebedůvěra, kterou podpořili výjimečnou kvalitou.

Pro Moravce to byla již třetí medaile ze Soči a pro Soukalovou a Soukupa druhá. Před olympiádou se od biatlonistů čekalo hodně, ale jejich výkony překonaly i to největší očekávání. A to ještě Gabriela Soukalová byla dvakrát jen velmi těsně čtvrtá.

Nezapomeňme na to, že členem vítězné norské štafety byl fenomenální biatlonista Ole Einar Bjørndalen, který se ziskem zlata stal vůbec nejúspěšnějším sportovcem zimních olympiád celé historie. To je výkon, který zaslouží poklonu. Bjørndalen má celkem 13 medailí z olympiád.