Aj Wej-wej

Aj Wej-wej Zdroj: YouTube.com

Malíř z nenávisti rozbil v Miami vázu slavného Číňana Aj Wej-weje za 20 milionů

Policie v americkém Miami zadržela malíře Maximo Caminera (51), který v místním muzeu Perez Art rozbil vázu slavného čínského tvůrce Aj Wej-weje, jejíž cenu odborníci ohodnotili na milion dolarů (v přepočtu přes 20 milionů korun).

Caminero vzal jedno z děl Aj Wej-weje a hodil s ní vší silou o zem. Váza se samozřejmě rozbila. Jenže nešlo o obyčejnou „vázu“. Wej totiž jasnými barvami pomaloval soubor 16 váz z období dynastie Chan, které jsou nesmírně drahé a více než 2000 let staré.

Zajímavé bylo zdůvodnění, které Caminero přednesl na policii. Sám sebe označuje za malíře a nově otevřené muzeum podle něj dává při výstavách nesmyslně přednost pouze umělcům z ciziny. Paradoxní je, že sám Maximo Caminero pochází z Dominikánské republiky, ale již léta považuje Floridu za svůj nový domov. Za rozbití vzácné vázy mu teď hrozí pět let vězení.

Aj Wej-wej, je v současnosti jedním z nejlépe placených umělců na celém světě. Již dlouho přitahuje mezinárodní pozornost kritikou čínské vládní politiky za porušování lidských práv. V polovině roku 2011 náhle zmizel a tři měsíce byl vězněn. Jak se pak zjistilo, že byl obviněn za údajnou hospodářskou trestní činnost. Bylo to ale považováno za varování od čínských úřadů, aby nekritizoval veřejně vládu.