Telefonování

Telefonování Zdroj: Profimedia

Zrušme roaming! Drahé telefonování ze zahraničí postrádá podle EU smysl

Proč platíme roaming? Podle Evropské komise na něm prodělávají nejen zákazníci, ale i telefonní společnosti, které tuto zvyklost zavedly. Naprostá většina občanů Evropské unie totiž při cestách do jiné unijní země omezuje způsob, jakým své mobilní telefony využívá.

Roaming je jako elektrický plot, který rozděluje jinak rozlehlé pastviny s hovězím dobytkem. Neviditelné dráty telefonních společností neviditelně rozdělily svět před dvěma desítkami let, kdy se mobilní telefonování začalo šířit. Krávy, které se jednou drátů dotknou, už od nich raději dodržují odstup a okusují trávu uvnitř vyznačeného prostoru. Stejně tak se lidé smířili s tím, že používat mobil v zahraničí je tak drahé, že to skoro nestojí za to. Náklady na roamingové služby jsou přitom umělé a nemají nic společného s logikou.

Potvrzují to i výsledky rozsáhlého výzkumu veřejného mínění mezi Evropany. Podporují tak snahu eurokomisařky pro nové technologie Neelie Kroesové odstranit poplatky za roaming. Její návrh předpokládá, že pomocí kombinace omezení a pobídek rozšíří operátoři svou nabídku tak, aby nejpozději v létě 2016 mohli zákazníci za domácí ceny používat mobil po celé EU. Evropská komise na základě průzkumu Eurobarometru spočetla, že na současném způsobu plateb za používání mobilů v cizině a jím podmíněném spotřebitelském chování prodělávají i samy telefonní společnosti.

Eurobarometr se ptal 28 000 lidí napříč EU a zjistil, že 94 procent jejích občanů omezuje využívání datových služeb na svých telefonech právě kvůli roamingu, často také méně telefonují a spíše posílají textové zprávy. Více než čtvrtina telefon dokonce po dobu pobytu zcela vypne. Dvakrát častěji se tak navíc chovají lidé, kteří cestují pravidelně, než příležitostní cestovatelé.

Celých 47 procent dotázaných uvedlo, že v jiné zemi EU nikdy nepouští mobilní internet. Pouze jeden člověk z deseti pracuje s elektronickou poštou v mobilu při pobytu v cizině stejným způsobem jako doma a jen jeden z dvaceti se připojuje na sociální sítě stejným způsobem jako ve své vlastní zemi.

„Uživatelé používání svých telefonů omezují extrémním způsobem a to nedává smysl ani pro telefonní společnosti,“ poznamenala eurokomisařka Kroesová. Podle ní se nejedná o souboj mezi turisty a firmami. Problémem jsou ztráty pro podnikání, o příjem tak prý přichází například výrobci aplikací pro mobily. Tento trh přitom v EU výrazným způsobem roste.

V České republice 17 procent dotázaných uvedlo, že mobil v zahraničí prostě vypnou, 20 procent vypne přístup k datovým službám a 44 procent z těch, kteří data nevypnou, se snaží najít speciální roamingový plán. Dvě procenta dotázaných v ČR si pořizují SIM kartu v zemi, kam přicestovali, a 13 procent uvedlo, že v cizině se k datům přes mobil dostává jen pomocí bezdrátových wi-fi sítí. Evropská komise dnes připomněla, že přes všechna omezení daná vysokými cenami vzrostlo využívání datového roamingu v EU od roku 2008 o 1500 procent.