Anglie

Anglie Zdroj: profimedia.cz

Za záplavy v Anglii prý mohou ochránci přírody

Rozsáhlé a opakované povodně vyvolaly v Británii spory kolem toho, jak je země na podobné události připravena. Britský týdeník Spectator dokonce napsal, že katastrofálními záplavami v jihozápadním anglickém hrabství Somerset stojí záměrné ideologické rozhodnutí polonezávislé Agentury pro životní prostředí (EA).

Povodně v rovinaté části hrabství jsou prý výsledkem politiky, kterou agentura přijala od svého založení před 18 lety, kdy dostala na starost řeky a protipovodňovou ochranu v Anglii. Přitom podle týdeníku z ideologických důvodů dostatečně nečistila říční koryta.

Rovinatá oblast Somerset Levels jižně od Bristolu je nyní pod vodou již třetí rok a je tam zaplaveno asi 130 kilometrů čtverečních. Oblast přitom byla účinně odvodňována už od první poloviny 17. století, kdy ji nizozemští inženýři přeměnili z bažin na zemědělskou půdu.

Od té doby zemědělci a stavebníci pravidelně čistí více než 1500 kilometrů kanálů, struh a odvodňovacích příkopů. Od svého vzniku EA začala svou odpovědnost za udržování řek v Somerset Levels zanedbávat, uvádí týdeník. „Za vedení labouristické baronky Barbary Youngové se neochota bagrovat koryta řek, čistit kanály a udržovat v chodu čerpadla stala ideologickým záměrem, jehož cílem bylo upřednostnit zájmy biotopu a biodiverzity před ochranou území jako zemědělské půdy a domova farmářů,“ píše Spectator.

Nečištěné řeky se postupně zanesly nánosy, což drasticky omezilo jejich schopnost odvádět vodu do moře. Farmáři a inženýři brzy zjistili, že agentura je podrobuje všem možným omezením a zákazům, které jim brání dělat to, co je nutné. Nynější záplavy jsou toho pak prý nevyhnutelným důsledkem.

Šéf agentury Chris Smith se proti kritice ohradil, s tím, že jím řízená organizace dostávala na údržbu vodních děl od vlády stále méně peněz. Podle něj má EA svázané ruce pravidly ministerstva financí, která určují, kolik může na protipovodňová opatření vydat. Přitom k dokončení protipovodňových opatření by bylo třeba investovat čtyři miliony liber, místo kterých agentura dostala pouze 400 tisíc.

Nakonec se ale neušetřilo nic. Minulý týden vláda přislíbila na nápravu škod a na opravy a protipovodňová opatření 130 milionů liber (4,3 miliardy Kč) a povolala do zaplavených oblastí i vojáky.