eutanazie

eutanazie Zdroj: profimedia.cz

Belgie povolila eutanazii i u dětí, zákon vyvolal spory

Poslanci v Belgii povolili ve čtvrtek eutanazii i pro děti a jako vůbec první země na světě zde nebude stanoven minimální věk pro tento způsob odchodu ze života. Nový zákon vyvolal vášnivé debaty na politické scéně i ve veřejnosti, očekává se ale, že se ve skutečnosti bude týkat jen několika jednotlivců.

Eutanazii si budou moci zvolit jen ti dětští pacienti, jejichž smrt se čeká v krátké době. Rozhodnutí bude muset být potvrzeno kolegiem odborníků a rodiče budou muset prohlásit, že proti jejich názoru nic nenamítají. Zákon ještě musí podepsat král Philipp, očekává se, že tak učiní.

Odpůrci namítají, že nezletilí nejsou ještě dostatečně rozumově vyspělí, aby se mohli v podobně vážných případech jednoznačně rozhodnout a že pokroky v medicíně jsou tak velké, že je možné léčit i některé nemoci, u nichž to nebylo před několika lety možné. Zastánci zase vycházejí z toho, že utrpení je u dětí v případě onemocnění smrtelnou a nevyléčitelnou nemocí obrovské, stejně jako u dospělých. Navíc s eutanazií mají v Belgii velké zkušenosti, u dospělých je zde povolena již deset let. Využívají ji zejména nemocní starší 60 let.

Zajímavé je, že zástupci všech velkých náboženství – křesťané, muslimové a židé – se vyslovili proti umožnění eutanazie pro děti.

Dobrovolné ukončení života dětem starším dvanácti let už například umožňuje Nizozemsko (tam je povolena od dvanácti let). Data přitom ukazují, že mezi lety 2002 až 2013 odešlo tímto způsobem ze života v této zemi jen pět nezletilých, z toho pouze jedné osobě bylo méně než 16 let. Takže jen jedno dítě v průměru za dva roky.