eutanazie

eutanazie Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Eutanazie aneb Za dobrou smrt!

Eutanazie je problém, o kterém všichni víme, ale zvykli jsme si o něm mlčet. Nyní německý výzkum ukázal, že jsme se v Evropě myšlenkově hodně posunuli a možná najdeme cestu i k dobré smrti.

Nemoc, která způsobuje bolest, trýzeň, a vede jen k smrti, je věc, které se všichni bojíme a od jistého věku na ní všichni myslíme. Trýznivých nemocí, na které medicína nezná odpověď, je však více než dost, a nikdo z nás neví, zda nebude eutanazii potřebovat sám. Přesto je v ČR pomoc se smrtí – jak se dá eutanazie také nazvat – ilegální.

V pondělí zveřejnil server německého Spiegelu výzkum agentury Forsa, která došla k překvapujícímu zjištění. Sedmdesát procent Němců hlasuje pro to, aby lékař směl pacientovi v případě smrtelné choroby na pacientovu žádost podat smrtící látku. Tj. – za legalizaci eutanazie.

V České republice podobný výzkum chybí, ale vzhledem ke kulturní blízkosti s Německem lze předpokládat podobné výsledky. Není tedy na čase eutanazii netabuizovat a začít o ní hovořit i u nás? Je to minimálně cesta, jak trpícím vážně nemocným ušetřit sebevraždu. Pomoc lékaře se smrtí by zhumanizovalo naši medicínu, a navíc by každému z nás otevřelo ony pomyslné zadní dvířka smrti, která se v jistých momentech řady nemocí mění z čehosi děsuplného ve východ z nouze.