Žirafa

Žirafa Zdroj: YouTube.com

Další dánská zoo se chystá utratit zdravou žirafu. Opět se jmenuje Marius

Další dánská zoologická zahrada se údajně chystá utratit zdravou žirafu. Po zabití žirafího mláděte v kodaňské zoo by k usmrcení sedmiletého žirafího samce mohl přistoupit i jutský zoopark (Jyllands Park Zoo).

Utracení 1,5 roku starého žirafího samečka jménem Marius o minulém víkendu vyvolalo protesty tisíců milovníků zvířat. Kodaňská zoo své rozhodnutí vysvětlila snahou zabránit příbuzenskému křížení zvířat. Uvedla, že jí tento krok doporučila Evropská asociace zoologických zahrad (EAZA), poněvadž má ve svém rozmnožovacím programu v Evropě již mnohožiraf s podobnými geny.

Žirafí samec, jehož s největší pravděpodobností čeká nyní podobný osud v Jutsku na západě Dánska, se shodou okolností rovněž jmenuje Marius. Ošetřovatelka z jutského zooparku Janni Lojtvedová Poulsenová prohlásila, že pokud se zoo podaří získat žirafí samičku, což lze předpokládat, zbaví se přebytečného samce. Zoologická zahrada má ještě dalšího, mladšího samečka jménem Elmer.

"Nemůžeme mít dva samce a jednu samici. Pak by docházelo ke konfliktům," řekla Poulsenová. Velké naděje, že by se podařilo najít pro přebytečného samce jiné vhodné místo, Poulsenová nevidí. Marius je stejně jako jeho jmenovec z kodaňské zoo nevhodný pro chovný program. "Jestliže koordinátor chovného programu rozhodne, že Marius by měl být usmrcen, pak to uděláme," dodala Poulsenová.

Ošetřovatelka uvedla, že zoologické zahrady v Dánsku zabíjejí přebytečná zvířata již mnoho let a že jutský zoopark od zmíněného záměru neodradí ani vlna protestů následující po nedělním utracenížirafy v kodaňské zoo. Desetitisíce lidí žádají v petici uzavření zahrady a její zaměstnanci se v uplynulých dnech stali i terčem výhrůžek smrtí.

"Na mnoha místech v zahraničí, kde se toto nedělá, žijí zvířata ve špatných podmínkách, a navíc nemají možnost se pářit. Domníváme se, že to není správné," konstatovala Poulsenová.

Žirafa v kodaňské zoo byla rozřezána před zraky návštěvníků, mezi nimiž bylo i mnoho dětí, a její maso bylo pak předhozeno lvům a dalším zvířatům. O tom, zda jutský zoopark uspořádá obdobné představení pro veřejnost, zatím prý vedení nerozhodlo.