Martina Navrátilová

Martina Navrátilová Zdroj: profimedia.cz

Tenistka Martina Navrátilová vyzvala Putina, ať zruší zákon proti homosexuálům

Zatímco sportovci se už shromažďují v olympijském Soči, ve světě sílí kampaň proti ruskému zákonu, který zakazuje propagaci homosexuality na veřejnosti. Jednou z tváří kampaně na podporu gayů a leseb je i jedna z nejslavnějších a nejlepších tenistek historie, Čechoameričanka Martina Navrátilová.

Kampaň s názvem Princip číslo šest organizuje skupina Athlete Ally. Ta sepsala petici, ve které vyzývá ruské úřady, aby přehodnotily kontroverzní zákon. Výzvu zatím podpořilo 406 tisíc lidí po celém světě. Kromě Navrátilové se na obranu homosexuálů v Rusko postavil například tenista Andy Roddick či čtyřnásobný olympijský vítěz ve skocích do vody Američan Greg Louganis.

Princip číslo šest dostal název podle bodu v Olympijské chartě, která garantuje ochranu proti jakékoli diskriminaci. Odpor proti ruskému zákonu ale vyjadřují i aktivní sportovci, kteří budou soutěžit v Soči, což pro ně může být problematické. Silná je zejména skupina mezi snowboardisty, veřejně se vyjádřila i kanadská biatlonistka Rossana Crawfordová nebo celý australský tým v závodech bobů. Z českých sportovců o tomto problému veřejně zatím nikdo příliš nehovoří, i když se k zákonu někteří také staví negativně. V Rusku jsou od loňského léta zakázány projevy obhajující homosexualitu v přítomnosti nezletilých.

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, který už je v Soči, řekl, že sportovci se budou moci svobodně vyjadřovat k těmto otázkám na tiskových konferencích, ale pořád platí zákaz podobných prohlášení během závodů a medailových ceremoniálů. Některé snowboardistky už ale přesto avizovaly, že si na svá prkna alespoň nalepí duhové vlajky, symbol gayů a leseb. Jak na to budou pořadatelé a olympijský výbor reagovat, není známo.

S neuvěřitelným „řešením“ pak přišli samotní Rusové. Výkonný ředitel olympiády Dmitrij Černyšenko oznámil, že sportovci se k protihomosexuálnímu zákonu vyjádřit mohou, ale pouze ve speciální „protestní zóně“, která bude umístěna téměř 20 kilometrů od olympijské vesnice. Takže svoboda slova v Putinově Rusku zjevně neexistuje.

V sobotu pak bylo oznámeno, že ruský novinář Andrej Saturin dostal pokutu 50 tisíc rublů (zhruba 29 tisíc korun) za „propagaci homosexuality“. Reportér z Chabarovska totiž zveřejnil názory učitele, který kvůli sexuální orientaci přišel o práci. Trest podle německé agentury DPA kritizovali ochránci lidských práv. Aktivisté kromě toho odsoudili i proces, který úřady kvůli údajné propagandě homosexuality vedou proti novinářce Jeleně Klimové (25). Ta na sociálních sítích založila diskusní fórum pro gaye a lesby. „Pokud bude síť uzavřena, nebudou mít homosexuálové jediné místo, kde o sobě mohou otevřeně hovořit a dostávat rady," řekla Klimova. „To by byla katastrofa,“ dodala.

Martina NavrátilováMartina Navrátilová|AthleteAlly.com