Okamura: „Paní dotorko, Reflex o mně chystá článek, připravte žalobu.“ JUDr. Samková: „Ano.“

Okamura: „Paní dotorko, Reflex o mně chystá článek, připravte žalobu.“ JUDr. Samková: „Ano.“ Zdroj: Tomáš Hájek / Mafra / Profimedia

Děkujme Kláře Samkové, snižuje Okamurovi oblibu

Advokátka Klára Samková se stala tváří Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury pro volby do Evropského parlamentu. Tato advokátka, známá mimo jiné svou afinitou k obhajování především romské menšiny, ubrala zmíněnému politickému hnutí velký počet příznivců. Touto cestou bychom jí proto rádi poděkovali.

Když zavítáte na facebookovou stránku lídra Hnutí Úsvit, zjistíte, že jeho příspěvky mají mezi příznivci hnutí velkou oblíbenost. Většinou stačí, když Okamura upozorní na videoblog svého syna Ruye, který se se svou spolužačkou natáčí na video při jedení pálivých papriček, a velká sledovanost příspěvku je na světě, byť by byla videa Okamurova syna sebepitomější. Nicméně, de gustibus non est disputandum.

Když se ale Tomio vytasil s advokátkou Samkovou, jeho příznivci-rasisté se projevili tak, jak je Pánbůh stvořil – podpůrné komentáře se změnily v rasově zaměřená nenávistná zvolání dovolávající se odpovědi, proč zrovna Okamura, známý svým bojem proti „přehnanému boji za práva menšin“, (cituji slova jednoho z diskutérů), se rozhodl právě pro Samkovou. Možná, že měl Okamura zůstat u své nekonečně ohrané písničky „já chci přímou demokracii“, s níž na svém facebooku celkem bodoval.

Aby Okamura v očích svých příznivců, kteří mají prokazatelně rasistické smýšlení, opět stoupnul, rozhodl se navštívit muže, který si odpykává trest za rasově motivovanou vraždu. Svou přítomností chtěl lídr Vlastimilu Pechanci zřejmě zkrátit čas v pardubické věznici. „Chce to zase hrát na antiromskou notu, co?“ poznamenal jeden z diskutérů, čímž vystihl situaci do té míry, že už není nutné k ní nic dodávat.

Děkujme doktorce Samkové, že nabídku na kandidaturu přijala. Možná se Okamurova oblíbenost sníží natolik, že lidé, kteří jej v loňských parlamentních volbách podpořili, prozřou, a pro příště se na něj vykašlou.