Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Reuters

Zeman jmenuje Sobotkovu vládu ve středu 29. ledna

Zeman jmenuje ministry nové koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky ve středu 29. ledna ve 14:00. Oznámil to dnes prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Stane se tak 95 dní od říjnových voleb. 

Zeman dříve uvedl, že k některým ministrům má výhrady a že jmenování kandidátů, které mu navrhl premiér, nepovažuje za automatické. Jeho schůzky s uchazeči o ministerská křesla, které začaly v úterý, ale ukázaly, že do funkce jmenuje i ty, které dříve označil za problematické. Poslanci navíc v úterý v prvním čtení podpořili návrh služebního zákona, čímž prezident podmínil jmenování předsedy hnutí ANO, majitele Agrofertu Andreje Babiše ministrem financí.

V úterý se prezident sešel se sedmi kandidáty, dnes má v plánu stejný počet setkání a v úterý příští týden, tedy den před jmenováním, bude hovořit ještě s adeptem na ministra zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a s Jiřím Dienstbierem (ČSSD), který má být ministrem pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti.

Sobotku jmenoval Zeman premiérem 17. ledna. Stalo se tak 83 dní po podzimních sněmovních volbách, což je nejdelší doba v historii ČR, která od hlasování občanů do jmenování ministerského předsedy uplynula. V sedmnáctičlenném kabinetu obsadí ČSSD osm křesel, ANO šest a lidovci tři.