Vitalij Kličko

Vitalij Kličko Zdroj: profimedia.cz

Zaorálek chce pozvat Klička. Pozvání Janukovyče má za správné

Pravděpodobný ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce pozvat do Prahy představitele opozice Vitalije Klička, případně jiného z lídrů ukrajinské opozice. Nepovažuje ale za chybu, že prezident Miloš Zeman pozval do Prahy prezidenta Viktora Janukovyče.

"Musíme se bavit s oběma stranami," řekl Zaorálek v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny ohledně situace na Ukrajině. Konflikt mezi vládou a opozicí se na Ukrajině vyostřil poté, co kabinet zastavil v listopadu přípravy podpisu asociační dohody s EU. Desetitisíce lidí se pak v Kyjevě účastnily demonstrace "Za evropskou Ukrajinu", protesty pokračovaly i v následujících dnech a trvají dodnes, nabývají však čím dál násilnějšího charakteru. Ve středu pouliční boje radikálního křídla protivládních demonstrantů se zásahovými jednotkami v Kyjevě vyvrcholily dramatickou konfrontací s krveprolitím a oběťmi na životech.

"Naším zájmem by mělo být přispět, co to půjde, k zabránění občanské válce na Ukrajině. K tomu potřebujeme oba komunikační kanály," řekl Zaorálek. Zaorálkovy vztahy se Zemanem jsou napjaté ještě z doby, kdy byl nynější prezident šéfem ČSSD. Kandidát na ministra ale věří, že ve věci zahraniční politiky dokážou se Zemanem své kroky sladit. "Prezident je součástí výkonné moci a naše jediná šance je, pokud dokážeme koordinovat své kroky i své výroky. Budu mu říkat, že je to otázka elementární soudnosti téhle země a jejích představitelů, dělat jednu politiku. Ne každý svou," uvedl.