Kyjev

Kyjev Zdroj: ČTK

Nepokoje v Kyjevě mají první mrtvé, demonstranti uhájili centrum

Nad ránem byl v centru Kyjeva zastřelen dvacetiletý mladík, v úterý v nemocnici podlehl zraněním dvaadvacetiletý opoziční aktivista, který spadl z ochozu nad vchodem do arény fotbalového klubu Dynamo Kyjev, ve středu byl policejní střelou zasažen do srdce muž ve věku mezi 20 a 25 lety. Do nemocnice byl dopoledne přepraven bez známek života.

Lékaři novinářům řekli, že prvního mladíka pravděpodobně zabil policejní ostřelovač. "Jeden muž zemřel dnes ráno, pravděpodobně ho zabil ostřelovač ze zálohy," řekl opoziční zdroj agentuře AFP. Mrtvým je podle agentury Unian Serhij Nigojan, dvacetiletý aktivní účastník protivládních protestů z Dněpropetrovska. Jedna střela ho údajně zasáhla do šíje, druhá do hlavy.

Podle ukrajinských médií zatím není jasné, zda byl zasažen gumovým projektilem či zda se policie uchýlila ke střelbě ostrými náboji. Nigojanovu smrt potvrdilo i vedení kyjevské policie.

Skupiny bojovných mladíků v noci podle očitých svědků pod tlakem těžkooděnců ustoupily z vybudovaných barikád, které policie začala rozebírat. Ráno se ale situace změnila, demonstranti s novou silou zaútočili proti policistům a vrátili se na původní pozice.

V centru města se k zápasu s policisty shromáždilo několik set většinou maskovaných lidí vyzbrojených holemi. Demonstranti provolávají hesla jako "Vrazi!" a "Sláva Ukrajině!". Ráno se protestující dav shromáždil k modlitbě. Mezi policií a demonstranty se od úterý snaží dojednat příměří skupina pravoslavných kněží.

Podle listu Ukrajinska pravda do Kyjeva dorazili provládní aktivisté z východu země, kteří mají vytvořit protiváhu nynějších demonstrací. Šest autobusů v noci přivezlo stoupence vládní Strany regionů z Charkova, další skupiny se organizují na ruskojazyčném Krymu. S velvyslanci západních států se v úterý večer setkal ukrajinský ministr zahraničí Leonid Kožara. Prohlásil, že v centru Kyjeva v těchto dnech dochází k závažnému porušování ukrajinských zákonů, které pořádkové a justiční orgány nemohou ponechat bez reakce.

Kožara označil za "uspěchanou" reakci některých západních zemí na schválení balíku nových zákonů, které podle opozice výrazně omezují svobodu slova a shromažďování. Ukrajinská vláda očekává od zahraničních partnerů "výzvu k odmítnutí násilí ze strany extremistů," řekl ministr.