Ekonomická krize postihla daleko více země Evropské unie, které mají euro, než ty, jež stojí vně eurozóny

Ekonomická krize postihla daleko více země Evropské unie, které mají euro, než ty, jež stojí vně eurozóny Zdroj: Isifa.com

Česká Hospodářská komora se prý dostala k penězům EU podvodem

Podle Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) zfalšovala Česká Hospodářská komora údaje, na jejichž základě uspěla v projektu na čerpání peněz z evropských fondů. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál s odvoláním na důvěryhodné zdroje.

Komora podle jednoho ze svých představitelů proti výsledkům vyšetřování podala odpor, nicméně podle ČRo její šéf falšování přiznal.

Jednalo se o projekt kontroly čerpání peněz z Operačního programu Podnikání a inovace. Hospodářská komora podle OLAF například zfalšovala podpisy některých lidí, o nichž tvrdila, že pro ni budou jako odborníci na eurofondy pracovat. Navíc předložila i jejich falešná čestná prohlášení, uvedl ČRo. Tito lidé ve skutečnosti nevěděli, že je komora do své dokumentace zařadila.

"Hospodářská komora zaslala odpor s tím, že žádá detailní prošetření celé záležitosti a je připravena v dané věci poskytnout maximální součinnost," řekl ředitel odboru vzdělávání a projektů Hospodářské komory Jiří Kořínek. Podle zdrojů Českého rozhlasu ale ředitel komory Petr Kužel Bruselu přiznal, že údaje byly skutečně falšovány. Česko teď podle ČRo s Evropskou komisí vyjednává o výši korekce, tedy fakticky pokuty za chyby a podvody v čerpání peněz z programu.