Vlastimil Picek

Vlastimil Picek Zdroj: František Vlček / Mafra / Profimedia.cz

Picek si vybral Zemana, Zeman si pak vybral Picka jako poradce

Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek se zřejmě stane odborným poradcem pro armádu a bezpečnostní otázky prezidenta Miloše Zemana. Prezident tak prý vyhoví Pickovu přání. Uvedl to dnes na setkání s novináři při návštěvě Karlovarského kraje.

"Ministr obrany Picek mně sdělil, že by měl zájem pracovat na Hradě. Já mu velmi, velmi rád vyhovím, protože budu mít opravdu odborného poradce pro armádu a pro bezpečnostní otázky," řekl prezident. Reagoval tak na to, že předseda ČSSD a budoucí premiér Bohuslav Sobotka odmítl Zemanovu myšlenku, aby nynější ministři vlády Jiřího Rusnoka zůstali na ministerstvech v pozicích náměstků.

"Já si myslím, že ministři Rusnokovy vlády většinou - zdůrazňuji, většinou, ne obecně - ani sami nemají zájem tyto funkce vykonávat," podotkl dnes Zeman. Vedle Picka zmínil jako příklad také ministra zemědělství Miroslava Tomana, který se z čela resortu vrátí na místo prezidenta Potravinářské komory.

Picek je bývalým náčelníkem generálního štábu. Do čela ministerstva obrany přišel poté, co tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) odvolal z této ministerské funkce po několika dnech předsedkyni LIDEM Karolínu Peake. Jako nestraník Picek zůstal na ministerstvu i v Rusnokově úřednické vládě. Původně se spekulovalo mimo jiné o tom, že by mohl v úřadu zůstat jako první náměstek poté, co by se ministrem stal kandidát ANO Martin Stropnický. Odborné kvality herce a někdejšího diplomata Stropnického prezident Zeman zpochybňuje.