Kevin Dahlgren na jediné své fotografii z Facebooku

Kevin Dahlgren na jediné své fotografii z Facebooku Zdroj: ČTK

Američan podezřelý z vraždy bude asi vydán do Česka

Američtí žalobci odmítli stížnost Kevina Dahlgrena na rozhodnutí o vydání do České republiky. Bez dalších podrobností to dnes uvedla zpravodajská stanice ČT24. Američan je podezřelý z loňské čtyřnásobné vraždy v Brně, vinu však popírá.

Americká prokuratura navrhla soudu Dahlgrenovu stížnost odmítnout. Ve zhruba padesátistránkovém dokumentu žalobci mimo jiné tvrdí, že Česko dodalo velmi přesvědčivé důkazy o tom, že obviněný čin skutečně spáchal. Obhajoba se snaží dosáhnout toho, aby Dahlgrenovo zadržení v USA bylo označeno za nezákonné, a tím i následná vazba a nynější vydávací proces. Otázku viny americký soud neřeší. Nyní vypršela dvouměsíční lhůta, ve které se obžaloba měla k odvolání obhájců vyjádřit. Loni v listopadu řekl český konzul ve Washingtonu František Vintr, že odvolání se týká Dahlgrenovy vazby, nikoli samotného vydání do České republiky.

Dahlgren je ve vazbě v USA od květnového příletu na washingtonské Dullesovo letiště. Soud v Alexandrii loni v září rozhodl, že podmínky pro Dahlgrenovo vydání do ČR byly splněny. Dospěl také k závěru, že existuje důvodné podezření, že Dahlgren se dopustil čtyřnásobné vraždy.

Poslední slovo o extradici bude mít ale americké ministerstvo zahraničí. České ministerstvo spravedlnosti již loni uvedlo, že v této věci nemusí jít jen o formalitu, neboť jsou zohledňovány například i politické aspekty. Dahlgren podle českých vyšetřovatelů v Brně-Ivanovicích usmrtil svou sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Motiv činu není znám. Američan si následně vzal taxi z Brna do Vídně, odkud odletěl do USA. Během letu na něj české úřady vydaly zatykač a na jeho základě 23. května agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Dahlgrena zadrželi po příletu do Washingtonu.

Pokud by byl Dahlgren vydán a v České republice souzen, hrozil by mu až doživotní pobyt za mřížemi. Kdyby ho americký soud vydat odmítl, unikl by zcela trestu.