Petr Přibík

Petr Přibík Zdroj: Česká televize

Zemřel významný novinář a diplomat Petr Přibík

Pokud někdo ze starších generací před listopadem 1989 poslouchal Rádio Svobodná Evropa, které vysílalo z bavorského Mnichova, pravidelně slyšel komentáře Petra Langera. Byl to pseudonym redaktora Petra Přibíka. Tento významný novinář a diplomat zemřel před několika dny.

V dobách totality se Přibík (ročník 1937) ve Svobodné Evropě, která byla jedním z hlasů svobody posílaným do totalitního Československa, věnoval hodně zahraniční politice a objasňoval tak záležitosti, které ovlivňovaly svět v časech, kdy byl starý kontinent rozdělen železnou oponou. Na Západ emigroval už v roce 1965 a dlouhých 28 let pracoval jako novinář v mnichovské Svobodné Evropě. Původním vzděláním byl sice chemik, ale vystudoval pak obor dějiny jižní a jihovýchodní Evropy. Po návratu do Prahy v roce 1995 nastoupil na ministerstvo zahraničí.

Jeho velmi zajímavou misí byla Kuba, kde společně s manželkou Natašou (ta v tom hrála sice neoficiální, ale nesmírně důležitou roli) pomáhali místním disidentům. Někdy až tak vehementně, že to dokonce kritizovali i někteří politici a diplomaté u nás. Jak se dalo čekat, Petru Přibíkovi nakonec kubánské úřady neumožnily stát se českým velvyslancem v Havaně. Později proto nastoupil jako ambasador v Pákistánu a Afghánistánu. Mimochodem, přes některé dlouholeté a někdy i před úřady utajované zdravotní problémy, toužil „sloužit“ v zemích, kde panoval neklid, kde se něco takzvaně dělo, kde se dalo něco řešit.

Petr Přibík byl vždy člověkem tak jednoznačných názorů, až to u některých lidí způsobovalo problémy ve vzájemné komunikaci. Na druhé straně nikdy neuhnul z toho, že někdejší komunistický režim byl špatný a že nejdůležitější je pro svět svoboda a demokracie. Spolupracoval proto například i s Ústavem pro studium totalitních režimů.

Rád, často i se svými syny, navštěvoval nejrůznější zajímavá místa světa. Zkoušel, co ještě vydrží, co ještě může objevit. Nejdůležitější ale bylo, co pro občany Československa objevoval Petr Přibík v dobách, kdy pracoval v Rádiu Svobodná Evropa.