Putin, Soči

Putin, Soči Zdroj: profimedia.cz

Putin povolil v Soči demonstrovat. Ale jen, když dostanete souhlas

Ruský prezident Vladimir Putin poněkud zmírnil omezení, které v dějišti zimní olympiády v Soči zakazovalo od 7. ledna do 21. března jakékoli demonstrace. Na určených místech budou nakonec protesty povoleny, ale jen pokud dostanete razítko úřadů.

Problémem je, že nadále jsou podle přísného ruského zákona zakázány jakékoli pochody gayů a leseb. Naopak sportovci a jejich doprovod nebudou stíháni za gesta či projevy, které mohou být považovány za propagaci homosexuality. Podle dostupných informací se na něco podobného někteří sportovci v průběhu her chystají.

Samotní Rusové to budou mít daleko těžší, aby vyjádřili svůj názor. Přístup do Soči bude drasticky omezen a to zejména z bezpečnostních důvodů. Pokud už bude chtít někdo demonstrovat, tak pouze na vymezeném místě, limitován je počet účastníků a hlavně shromáždění musí mít povolení, jak místních úřadů, tak bezpečnostních složek. Zda bude vůbec nějaké povolení uděleno, o tom rozhodnou jen ruské orgány.

S něčím podobným se svět už setkal na olympiádě v čínském Pekingu v roce 2008. Jenže tam navíc byli disidenti i recidivisté na dobu her vysídleni z města. Pokus několika jednotlivců protestovat proti režimu, byl zlikvidován hned v zárodku, takže žádná demonstrace se nekonala.