L-159

L-159 Zdroj: Profimedia.cz

Vláda kývla na prodej 28 bitevníků L-159 do USA za půl miliardy. Málo, ale lepší než nic

Odprodej 28 letounů L-159 americké společnosti Draken International schválila vláda. Po jednání vlády to oznámil ministr obrany Vlastimil Picek. Letadla budou podle něj prodána za 435 až 516 milionů korun. „Cena se bude odvíjet od technického stavu letadel,“ oznámil Picek.

Smlouva bude podle Picka podepsána na přelomu ledna a února. První stroje do USA zamíří koncem roku. Americká společnost má zájem o koupi 24 kompletních letadel a čtyř strojů na náhradní díly. Využity mají být pro výcvik amerických vzdušných sil.

"Letouny teď není možné zájemcům ukázat, protože jsou uložené v ochranné dusíkové atmosféře ve Vodochodech," vysvětlil důvod více variant ceny první náměstek ministra obrany Daniel Koštoval. Záležet bude na tom, v jakém stavu budou po vyjmutí z ochranných obalů, v nichž jsou stroje uloženy v Aeru Vodochody.

Američané stroje odeberou ve dvou sériích po dvanácti funkčních letounech a dvou na náhradní díly. Z 36 L-159, které nyní ve Vodochodech čekají na prodej, zůstane v hangáru osm letadel. Samotná česká armáda má ve výzbroji 28 letounů L-159 Alka, z toho čtyřiadvacet jednomístných a čtyři dvoumístné.Firma Draken International hodlá alky zahrnout do palety letounů, které simulují nepřátelské stroje při výcviku pilotů amerického letectva a námořnictva.

Obrana za konzervaci letadel v letech 2006 až 2013 zaplatila zhruba 260 milionů korun, uvedl Picek. Úřad si tak od prodeje slibuje finanční úsporu. Peníze, které ušetří, chce investovat do rozvoje vzdušných sil. Česko se letounů L-159 snaží zbavit léta, nabízelo je mnoha zemím. V minulosti si česká armáda objednala 72 bitevníků, z nichž první převzala v roce 2003. Nakonec však využila jen 28 strojů.

Letadla teď prodáváme hluboce pod cenou, ale armáda se jich chce už konečně zbavit a neutrácet peníze za jejich další údržbu. V letech 2000 až 2004 obrana nakoupila 72 bitevníků L-159 za 35 miliard korun. Teď se jich 28 prodá za půl miliardy.