Vatikán

Vatikán Zdroj: ČTK

Kterak se český strom do Vatikánu dostal

Už dlouhá desetiletí se podle tradice dováží do pomyslného centra církevní moci, Vatikánu, vánoční strom z jedné z vybraných zemí. Letos je původ pětadvacetimetrového smrku o to zajímavější, že má jakýsi dvojí původ – oficiální dar Bavorska totiž vyrostl na české straně příhraničí, nedaleko hraničního přechodu Folmava na Domažlicku.

Původ stromu se stal propíraným tématem italských i německých médií. Český server s příznačným  názvem christnet.cz, který se původem stromu i jeho mediální stopou také podrobně zabýval, uvedl, že v radiu Vaticana pátrali po kořenech českoněmeckého stromu, stejně tak jako nejčtenější německý deník Bild.

Český strom jako německý dar se měl stát symbolem česko-německého přátelství, ne vyvolat debatu o to, čí je to vlastně „dáreček“.

Věc je ale jednoduchá. Nedaleko hranic s Bavorskem, u přechodu Folmava, se německé straně zalíbil šedesát let starý strom, 25 metrů vysoký. Pryč jsou doby, kdy se Domažlice opevňovaly proti vpádům bavorských vojsk, případně kdy se okolní hrady připravovaly na vpády křížových výprav. Strom, který vyrostl na českém území, tedy Domažlice darovaly spřízněnému Waldmünchenu, a ten je za velké slávy dopravil do dalekého Vatikánu, a to za doprovodu domažlických i waldmünchenských poutníků.

A tak když papež pronášel své vánoční poselství ze Svatopetrského náměstí v Římě, díval se on a desetitisíce poutníků na strom, který vyrostl v České republice. Přestože se v českých médiích objevilo především zdůraznění faktu, že dar od Němců je vlastně z Čech, německý Bild pronesl v tomto směru asi nejtrefnější poznámku, která se kolem kauzy objevila – papeži je přece jedno, jestli strom vyrostl kousek napravo, nebo nalevo od hranic. Je tedy zbytečné poukazovat na to, že stromek je „od nás“, když má být symbolem příhraničního přátelství, ne soutěživosti a nemístného patriotismu – navíc Česká republika darovala Vatikánu strom v roce 1999, nemusíme se tedy cítit nijak zkráceni.