protivládní  protesty v Turecku,  červen 2013 Oceněná série fotografií  v kategorii Aktualita

protivládní protesty v Turecku, červen 2013 Oceněná série fotografií v kategorii Aktualita Zdroj: Jan Šibík

Turecký chaos: elity kradou, policistům brání vláda ve vyšetřování

Miliony dolarů v krabicích od bot a zmanipulované stavební zakázky. Připomíná to známou krabici od vína, ve které si měl David Rath odnést sedm milionů. Jenže tento korupční skandál, a ještě daleko větší, se v těchto dnech odehrává v Turecku. A ohrožuje premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a jeho vládu.

Ve středu podali kvůli korupční aféře demisi tři ministři - vnitra Muammer Güler, hospodářství Zafer Çaglayan a životního prostředí Bayraktar. Navíc ten pak v televizi NTV nečekaně vyzval k odstoupení také Erdogana. „Jsem přesvědčen, že premiér by měl pro dobro tohoto národa a země také odstoupit,“ řekl Bayraktar. Předseda vlády několik hodin poté vyměnil polovinu svého kabinetu, hned deset ministrů. Začíná tak alespoň trochu ustupovat tlaku opozice, veřejnosti a médií, protože ještě minulou sobotu tvrdil, že současné policejní a soudní vyšetřování je „špinavá operace“ namířená proti jeho vládě a že jej podněcují „mezinárodní skupiny“ a „temná spojenectví“. Včera najednou národu sdělil, že jeho vládní strana nebude přehlížet a tolerovat žádnou korupci. Korupci, o které předtím tvrdil, že neexistuje. T

urecký politický chaos odstartovala policie 17. prosince, když zatkla 24 lidí a obvinila je z účasti na podvodech. Byli mezi nimi také synové odstoupivších ministrů vnitra a hospodářství. Erdogan pak nechal zbavit funkcí 70 vysokých policejních důstojníků, aby vyšetřování zabránil. Mezi zadrženými je ale i ředitel státní banky Halkbank Süleyman Aslan. V kauze má jít o podezřelé stavební zakázky a možné nelegální převody zlata ve zmíněné bance. Podle tureckých médií policie našla v bytě vysokého činitele Halkbanky 4,5 milionu dolarů (přes 90 milionů Kč) ukrytých v krabicích od bot. Dalších více než milion dolarů údajně objevila v bydlišti syna exministra vnitra.

Premiér Erdogan vládne již 11 let a jeho vlády výrazně přispěly k hospodářskému růstu země, navíc vliv Turecka je stále větší. Na druhé straně jsou předsedovi vlády vytýkány autoritářské metody a snahy o posílení islámu v zemi, což vyvolává u části veřejnosti silný odpor.

Aféra odhalila i hluboké rozpory mezi Erdoganem a islámským duchovním Fethullahem Gülenem, který žije v USA. Ten má silný neformální vliv právě na tureckou policii a justici, na které naopak premiér útočí. Gülenovo hnutí Hizmet (Služba) má v Turecku kolem milionu přívrženců a neustálé sílí, protože vyvíjí velkou aktivitu v oblasti školství, zdravotnictví, sociálních službách a v charitě. A to by mohlo ohrozit postavení vládní Strany spravedlivosti a rozvoje (AKP) v místních volbách, které se mají konat v březnu.