Duch nad zlato

Duch nad zlato Zdroj: Duch nad zlato

ČT převálcovala na Štědrý den Novu i Primu, ty vysílají pořád to samé

Česká televize už třetí rok po sobě na Štědrý den jednoznačně převálcovala ve sledovanosti Novu i Primu. Recept má jednoduchý – nasadí novou pohádku.

Letos 24. prosince kralovala televizním obrazovkám pohádka Zdeňka Zelenky Duch nad Zlato, ve které kromě jiných hráli Viktor Preiss a Jiřina Bohdalová. Dívalo se na ni přes 2,2 milionů lidí starších 15 let. Nova dávala v hlavním vysílacím čase Tři oříšky pro Popelku. Ty zhlédlo 1,6 milionů diváků. Čísla o sledovanosti zveřejnil server mediaguru.cz.

Zajímavé je, že situace je identická jako v předchozích letech. V roce 2011 nasadila ČT novou pohádku Micimutr s Libuši Šafránkovou a své soupeře porazila. Loni pak zařadila další novinku, Dvanáct měsíčků režiséra Karla Janáka, a dívalo se až 2,4 milionů lidí. Stejně jako letos pak následovaly legendární Pelíšky.

Zatímco veřejnoprávní Česká televize dosahuje na Štědrý den vynikajících výsledků ve sledovanosti (letos měla mezi deseti nejsledovanějšími pořady dne osm svých pořadů, Nova jen dva, Prima žádný), tak komerční televize opakují pořád to samé. Nova dávala Tři oříšky pro popelku třetí rok za sebou. To ale na nové pohádky zjevně nestačí. Sledovanost Primy je o vánočních dnech ještě daleko menší než v průběhu roku.