Jindřich Forejt

Jindřich Forejt Zdroj: www.hrad.cz

Lhaní šéfa hradního protokolu Forejta je i problémem prezidenta

Miloš Zeman rád tvrdí, že se obklopuje odborníky. Jeho vláda ale spíše připomíná skupinu lidí, která je podezřelá z klientelismu. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář se pak většinu roku rozhodoval, zda požádá o bezpečnostní prověrku, kterou potřebuje. A teď na Jindřicha Forejta, šéfa hradního protokolu, prasklo, že lhal o svém titulu i vzdělání.

Jak zjistil deník MF Dnes, Forejt není nositelem titulu JUDr., jak uváděl. Také nedokončil studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, jak tvrdil. Na Ludwig-Maximilians-Universität v německém Mnichově také nestudoval, přestože i to říkal. Nikdy tam na studium ani nebyl přijat.

Forejt přitom působí jako šéf protokolu českých prezidentů už od roku 2004. To znamená, že do funkce se dostal za Václava Klause a vůbec nikdo se neobtěžoval s kontrolou dokladů, které by potvrdily jeho vzdělání. Přitom podle předpisů Kanceláře prezidenta by vysokoškolské vzdělání mít měl. Na druhou stranu je již dlouho jasné, že svoji práci vykonává na poměrně vysoké úrovni.

Prezident Zeman samozřejmě za Forejtovo lhaní nemůže, ale je s podivem, že podobně jako v případě Mynáře reaguje hlava státu po několik dní mlčením. Místo toho, aby podobné lidi z jejich funkcí vyhodil.