Bobr

Bobr Zdroj: Profimedia.cz / Reflex.cz

Ministerstvo životního prostředí utrácí: Nakoupí kalhotky s bobrem a trenýrky s kormoránem

Jak uvedl server Lidovky.cz, Ministerstvo životního prostředí vypsalo tendr mimo jiné na tisíc kusů spodního prádla. Na dámském má být vyobrazen bobr, na pánském pták.

Zprávami proběhlo sdělení, které považujeme za předčasného Silvestra.

S důvěrou v práci kolegů a se znalostí poměrů v zemi nicméně Reflex.cz dále předává, co se dočetl. Zde: Spěchá se, lhůta pro nabídky vypršela ve středu, smlouvu chce úřad podepsat do konce letošního roku. Úředníci mají na výběr a formality jen šest pracovních dní, a to včetně Silvestra. Oficiální název zakázky zní: Propagační předměty pro kampaň Česká příroda. Na seznamu je například šest tisíc tužek a propisek, pastelky, tašky, deštníky, omalovánky nebo samolepky. Hned po zmiňovaném "dámském a pánském spodním prádle s potiskem" následuje dvě stě kusů manžetových knoflíčků a dámských šátků. Předpokládaná cena je podle ministerských úředníků do šest set tisíc korun.

Má se propagovat

"Propagační předměty se mají propagovat, byť i kontroverzně," vysvětluje mluvčí úřadu Matyáš Vitík. "Schopnost sebeironie je jedna z cest, jak ve zkratce upozornit na problémy, které se kvůli své odbornosti složitě komunikují. Na pánském spodním prádle bude potisk ptáka kormorána, který byl vyškrtnut ze seznamu zvláště chráněných druhů, protože jeho počty svědčí o jeho přemnožení. Na dámském spodním prádle bude potisk bobra, neboť je součástí přírody, byť někdy z ne zcela pozitivním dopadem na své okolí," objasňuje dále mluvčí.

Ministr v demisi Tomáš J. Podivínský (KDU-ČSL) serveru Lidovky.cz poslal svůj názor: "Pokud bychom zůstali jen u tradičních tužek, propisek a deštníků (které tvoří drtivou většinu z celé série propagačních předmětů), tak byste se určitě neptali. A když se ptáte, tak se už o naší přírodě veřejně mluví a lidé se o ni budou budou intenzivněji a nadto i atraktivním způsobem zajímat. A dozvědí se mimo jiné i to, že o naše bobry a velké ptáky musíme vytrvale pečovat."

Za sebe i čtenáře online Reflexu doufáme, že dementování zprávy (třeba že uteklo silvestrovské zpravodajství) přijde co nejdříve. Pokud by to byla pravda, doporučujeme co nejdříve navštívit MŽP a vzácných artefaktů se zmocnit.