Bronislav Schwarz

Bronislav Schwarz Zdroj: ČTK

Poslanec za ANO Schwarz bude vydán k trestnímu stíhání

Sněmovna ve čtvrtek vydala ke stíhání poslance hnutí ANO Bronislava Schwarze. Pro hlasovalo 137 poslanců. Zákonodárce je obviněn z údajného zneužití pravomoci a omezování domovní svobody.

Mandátový a imunitní výbor v pondělí poslancům doporučil vydat kolegu Schwarze. Proti vydání poslance hlasovalo 17 poslanců. "Nepřišel jsem se do Sněmovny schovávat za imunitu. kdybych skutek měl zopakovat, tak to udělám. Jednal jsem podle zákona, zastal jsem se slušných lidí," řekl před hlasováním Schwarz, Mostecký poslanec za ANO a předseda hnutí Severočeši.cz

Šéf mosteckých strážníků Bronislav Schwarz čelí už od roku 2010 obvinění z údajného zneužití pravomocí a omezování osobní a domovní svobody. Toho se měl dopustit v roce 2006. Schwarz byl obžalován kvůli tomu, že coby vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do mosteckého bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Několik svědků řeklo, že je policisté donutili lehnout si na zem a mířili na ně zbraní. Schwarz tvrdí, že jednal na základě pokynu nadřízeného.

Okresní soud v Mostě už Schwarze jednou obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání.