Mykola Azarov

Mykola Azarov Zdroj: Profimedia.cz

Ukrajinu by podle jejího premiéra čekal bez Moskvy kolaps

Ukrajinu by čekal bez úterní hospodářské dohody s Moskvou "bankrot a sociální kolaps", prohlásil dnes ukrajinský premiér Mykola Azarov. Pohrozil také na adresu prozápadních demonstrantů, že nenechá nikoho "destabilizovat situaci".

"Co by čekalo Ukrajinu? Odpověď je zjevná: bankrot a sociální kolaps. Takový novoroční dárek by v takovém případě čekal Ukrajince," prohlásil Azarov podle agentury RIA Novosti na zasedání vlády, během kterého obhajoval úterní dohodu prezidenta Viktora Janukovyče s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Oba prezidenti se v Kremlu domluvili na snížení ceny ruského plynu, jakož i o tom, že Rusko koupí ukrajinské dluhopisy za 15 miliard dolarů (přes 300 miliard korun).

Podle Azarova mají nižší ceny na plyn platit od 1. ledna až do vypršení původně desetiletého kontraktu v lednu 2019, což "nám dovolí opět oživit hospodářský růst". "Výjimečné příznivé podmínky" úvěrování ukrajinské ekonomiky, vyjednané prezidentem, zase "umožní podniknout rozsáhlé plány na modernizaci hospodářství", dodal Azarov.

Dohoda s Moskvou dává momentálně ukrajinské vládě a Janukovyčovi podle agentury Reuters jistý prostor nadechnout se v zápasu s ekonomickými problémy země. Rozhněvala však demonstranty, kteří na kyjevském náměstí Nezávislosti čtvrtý týden požadují odstoupení prezidenta a vlády kvůli jejich náhlému odmítnutí uzavřít asociační dohodu s EU a naopak se sblížit s Moskvou.